IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика отчита рекорден тримесечен спад от почти 20%

Рекорд бележи и нивото на спестяванията през второто тримесечие

11:07 | 30.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската икономика се е свила с рекордните 19,8% на тримесечна база през второто тримесечие на 2020 г., в разгара на блокадата срещу разпространението на коронавируса, показват официалните данни, публикувани в сряда. Предварителните данни показваха спад в показателя с 20,4%, припомня Ройтерс. в в

Производството през трите месеца до края на юни е намаляло с 21,5% в сравнение със същия период година по-рано, съобщиха от Службата за национална статистика.

Британската икономика се възстанови рязко, откакто ограниченията бяха намалени през май, а управителят на Английската централна бака Андрю Бейли заяви във вторник, че очаква данните за БВП за третото тримесечие да показват годишен спад в диапазона от 7% до 10%.

Той обаче предупреди, че възстановяването вероятно ще загуби инерция. Според него безработицата ще се повиши, тъй като някои части от икономиката все още са изправени пред ограничения и заради скорошния скок в броя на заразените.

Междувременно британците са спестили почти една трета от доходите си по време на блокадата. Съотношението на спестяванията се е покачило до безпрецедентните 29,1% през второто тримесечие, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Службата за национална статистика. в2 в2

Въпреки че неволното спестяване на пари по време на блокадата е помогнало за силното възстановяване през третото тримесечие, темпът на икономически ръст ще зависи от това дали потребителите ще възстановят разходите си или ще продължат да държат високи нивата на спестяванията си.

Потреблението на домакинствата е намаляло с рекордните 80,5 милиарда лири (103 милиарда долара) или 24,2% през второто тримесечие. Междувременно доходите са спаднали само с 3,3% или с 2,3%, когато са коригирани спрямо инфлацията. Спестяванията са се е увеличили до почти 104 милиарда паунда, три пъти повече от предходното тримесечие.

Отделни цифри показват, че дефицитът по текущата сметка на Великобритания рязко се е свил до 2,8 милиарда лири през второто тримесечие. Разликата представлява едва 0,6% от БВП - най-малкото от 2011 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още