IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика расте благодарение на услугите и строителството

Данните за тримесечието са малко по-слаби от последните прогнози на Английската централна банка

10:27 | 11.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британската икономика се е разраснала по-стабилно от очакванията през септември след ръст в услугите и строителството, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт през септември е нараснал с 0,6% спрямо август, заяви Националната статистическа служба в четвъртък. Това е над темпа от 0,4%, очакван от икономистите. Данните означават, че икономиката се е разраснала с 1,3% през третото тримесечие и е само с 2,1% под нивото, преди пандемията да удари.

gdp gdp

За месеца секторите на услугите бележат ръст от 0,7% заради увеличение в здравния сектор, след като много лекари възобновиха консултациите на живо. Услугите, насочени към потребителите, отчитат спад с 0,6% заради свиване на продажбите на дребно.

Производството се е свило през месеца заради свиване в автомобилния сектор, който бележи най-големия си спад от май в резултат на проблемите с веригите на доставки. Производителите на автомобили отчитат трудности в получаването на полупроводници, нужни за завършването на автомобилите. Това е ограничило предлагането на нови коли, което пък е засилило търсенето и цените на използвани автомобили.

Строителството обаче се е разширило с 1,3% през септември. Това се дължи както на нова дейност, така и на ремонти и поддръжка.

Данните за тримесечието са малко по-слаби от последните прогнози на Английската централна банка, което може да наложи очакванията, че централните банкери ще повишат основните лихви следващия месец, за да обуздаят бързо ускоряващата се инфлация.

Централната банка, която шокира пазарите, оставяйки основната лихва без промяна миналия месец, предупреди, че през следващите месеци ще има нужда от по-високи лихви, ако икономиката се развива според прогнозите.

Данните за пазара на труда ще бъдат от съществено значение за това дали АЦБ ще бъде първата голяма централна банка, която ще започне затягане на паричната политика след пандемията. Централните банкери следят внимателно съдбата на 1 млн. души, на които правителството спря да изплаща заплатите по специална пандемична програма през октомври.

Ранните сигнали показват, че повечето хора са се завърнали на работа. Ако това е така, това означава, че пазарът на труда остава затегнат, а АЦБ се опасява, че това може да доведе до инфлационна спирала, ако не бъде контролирана. Централната банка прогнозира слабо и временно нарастване на безработицата през четвъртото тримесечие.

Ключов риск пред перспективите е натискът върху жизнените стандарти, причинен от покачващите се цени и задаващите се увеличения на данъците. АЦБ отбеляза сигнали, че търсенето показва признаци на смекчаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още