IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е възстановила по-добре от очакваното в края на 2020 г.

В същото време спестяванията на британците набъбват, увеличавайки вероятността за потребителски бум след края на ограниченията

12:19 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британската икономика се е възстановила по-добре от пандемията от коронавирус, отколкото се смяташе досега, намалявайки вероятността за двойна рецесия, показват данните за последните три месеца на 2020 г., публикувани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 1,3% между октомври и декември миналата година спрямо предходния тримесечен период в сравнение с по-ранната оценка за ръст от 1%, съобщи Службата за национална статистика.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха темпът на растеж да остане 1%.

За цялата минала година брутният вътрешен продукт се е свил с 9,8%, не толкова рязко спрямо първоначалната оценка за спад от 9,9%. Въпреки това данните показват най-големият срив за повече от три века.

великобритания великобритания

Миналата година британската икономика претърпя най-големия спад от всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) с изключение на Аржентина и Испания, показват данните на ОИСР.

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания се е увеличил до 26,3 млрд. лири през четвъртото тримесечие, стопявайки се почти двойно спрямо третото тримесечие, тъй като фирмите побързаха да внасят стоки преди края на отворените търговски отношения с Европейския съюз от 1 януари.

Но дефицитът - дългогодишен проблем за инвеститорите, който оставя Великобритания да разчита на чуждестранните притоци на пари, остана под прогнозите от 33 млрд. лири, според анкета на Ройтерс.

В същото време данни на статистическата агенция показаха, че британците са спестили 16% от доходите си през четвъртото тримесечие, увеличавайки заделените средства, които могат да предизвикат потребителски бум, когато ограниченията от коронавируса бъдат отменени, посочва Bloomberg.

великобритания великобритания

Жителите на кралството трупат спестявания, защото нямат къде да ги похарчат, тъй като страната е под блокада още от ноември.

Англия тази седмица направи крачка към излизането от третата си блокировка, която започна през януари, а премиерът Борис Джонсън е уверен, че всички ограничения могат да бъдат премахнати до 21 юни, ако случаите с Covid-19 продължат да намаляват. Надеждата на правителството е, че домакинствата ще похарчат спестяванията, които са натрупали, стимулирайки възстановяването от най-лошия икономически спад през последните три века.

Банкерите от Английската централна банка (АЦБ) имат различни възгледи за това как може да се развие това. Официалната им прогноза предвижда, че британците ще похарчат 5% от спестяванията, но дори гуверньорът Андрю Бейли признава, че това е „предпазлива“ оценка и може да бъде надвишена.

Главният икономист Анди Халдейн заяви, че възстановяване е възможно дори ако домакинствата похарчат само малка част от общо 150 млрд. паунда (205 млрд. долара) натрупани спестявания. Неговият колега по паричната политика Джонатан Хаскел очаква общото ниво на спестявания да достигне до 300 млрд. лири до края на пандемията.

Ревизирането на растежа нагоре през последното тримесечие се дължи на финансовия сектор и бизнес услугите, транспорта и комуникациите. Бизнес инвестициите и държавните разходи са нараснали повече от предходните прогнози, компенсирайки ревизираните надолу потребителски разходи, които са намалели с 1,7%.

Перспективи за възстановяване

Въпреки че се очаква икономиката да се свие през това тримесечие, прогнозите са БВП да се върне към предпандемични нива през първата половина на следващата година.

БВП през четвъртото тримесечие беше със 7,3% по-слаб от година по-рано, преди да настъпи пандемията, което прави Великобритания една от най-зле представящите се сред индустриализираните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още