IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се сви с рекордните 5,8% през март

Въпреки това понижението за тримесечието е по-слабо от очакванията на анализаторите

10:18 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Jason Alden/Bloomberg</p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британската икономика се сви с рекордните 5,8% през март спрямо февруари, след като коронавирусната криза ескалира и правителството нареди да се изключи голяма част от икономиката, за да се спре разпространението на вируса, показват официални данни в сряда.

През първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт се е свил с 2,0% спрямо последните три месеца на 2019 г., съобщи националната статистика, цитирана от Ройтерс.

Това е най-големият спад за тримесечие от края на 2008 г., в разгара на финансовата криза, макар и малко по-малък от средния прогнозен срив от 2,5% в анкета на разпитани от Ройтерс икономисти.

Понижението също така е по-малко от спада с 3,8% в еврозоната през периода януари-март, въпреки че няколко държави в зоната на единната валута започнаха блокадите си преди Великобритания.

Данните за април вероятно ще покажат по-голям спад в британската икономическа продукция, отколкото през март, тъй като целият месец беше прекаран от британските компании и потребители в рестрикции.

„Скоростта и мащабите, с които коронавирусът удари икономиката на Обединеното кралство, са безпрецедентни и означават, че спадът през първото тримесечие вероятно ще бъде последван от ново и по-важно от историческа гледна точка свиване на икономическата активност през второто тримесечие“, казва Сурен Тиру, ръководител на икономическото подразделение в  Британската търговска камара.

Миналата седмица английската централна банка заяви, че икономиката на Великобритания може да се насочи към най-резкия годишен спад на БВП от повече от 300 години, като заяви, че е възможно понижение от 14%, последвано потенциално от 15% ръст през 2021 г.

„Като се има предвид, че икономиката растеше с тримесечна ставка от около 0,1% преди блокирането, днешните данни предполагат, че икономическата активност след блокадата от 23 март се е сринала с с огромните 21%“, изчислява Рут Грегъри, икономист в  Capital Economics.

От британската статистика поясняват, че  секторът на услугите във Великобритания е отчел рекорден спад с 1,9% през първото тримесечие, а също така има значителни сривове в производството и строителството.

Междувременно днес Обединеното кралство започва да смекчава карантинните мерки, въведени във Великобритания, срещу разпространението на коронавируса. От днес на гражданите е разрешено да излизат неограничен брой пъти за спорт или слънчеви бани на открито, пътувания с автомобил до отдалечени места за отдих като обществени паркове и плажове. Хората, които живеят заедно, вече ще могат да прекарват време на открито със свои познати, приятели или роднини, които живеят на друг адрес. Разрешават се обаче среща само между двама души, при това на 2 метра разстояние един от друг.

Отново могат да бъдат практикувани футбол, тенис и голф. Контактните спортове остават разрешени само за лица, които живеят заедно.

От днес ще заработят строителните фирми и различни сектори на промишлеността, които не могат да функционират в дистанционен режим.

Същевременно глобата за неспазване на карантина се увеличава от 60 до 100 лири при първо нарушение, а при повторен случай може да достигне 3200 лири. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още