IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се свива, но потребителите остават щедри

ОИСР очаква конюнктурата да се влоши и през следващите периоди

16:22 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската икономика се свива през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт спадна между април и юни с 0,2 процента спрямо предходните три месеца, след като статистическата служба потвърди в понеделник предишната си оценка.

Тя пояснява, че спадът се дължи на факта, че много компании са увеличили запасите си в началото на годината поради планираното излизане от ЕС в началото на март, а това търсене сега липсва. Затова и в началото на годината бе постигнат силен растеж от 0,6 процента. За по-значителен спад попречиха потребителите, които увеличиха разходите си с 0,4 процента въпреки неяснотата около процеса на Brexit.

Организацията на индустриализираните нации ОИСр наскоро понижи прогнозите си за икономическия растеж на Обединеното кралство до 1,0% (по-рано 1,2 процента) за годината и до на 0,9% (по-рано 1,0) за 2020 г. На фона на нарастващите опасения за твърд Brexit настроението сред британските компании е на най-ниското ниво от почти осем години насам, както показа проучване на CBI, публикувано в неделя.

В битката за Brexit премиерът Борис Джонсън и опозицията си размениха през миналата седмица жестоки вербални удари в Камарата на общините. Джонсън иска да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, ако е необходимо дори и без споразумение. За икономиката това обаче е сценарий като от филм на ужасите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още