IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се върна към растежа през май

Брутният вътрешен продукт на страната отбелязва ръст от 0,3% след спад от 0,4% предходния месец

15:16 | 10.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската икономика отбеляза възстановяване през май, завръщайки се към растежа, благодарение на подновената работа в автомобилните заводи, принудени да спрат работа заради процеса по Brexit.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отбелязва ръст от 0,3% след спад от 0,4% предходния месец, показват данни на националната статистическа служба в страната. Ръстът е в унисон с очакванията на икономисти, допитани от Bloomberg.

През трите месеца до май британската икономика също нараства с 0,3% средно – забавяне спрямо коригираните в посока нагоре 0,4% през предходния период. Това е над пазарните очаквания за 0,1%, посочва tradingeconomics.com.

И двата основни сектора – на услугите и промишлеността, отбелязват ръст от 0,3% през май, оказвайки положително влияние върху растежа. От своя страна строителството остава без промяна.

Основен двигател на възстановяването е именно промишлеността, след като производството на превозни средства се завърна към нормалния си темп. Секторът отбеляза срив предходния месец, след като автомобилни компании, сред които BMW и Peugeot, предприеха спирания на работа, планирани когато се очакваше, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз без споразумение в края на март.

Производството на автомобили отбелязва повишение от 24% на месечна основа, след като отчете сходен по размер спад през април. Движението и в двете посоки е най-голямото от поне 1995 г. насам.

На годишна основа икономиката на страната се разширява с 1,5% през май, което е леко понижение спрямо коригираните в посока нагоре 1,6% през предходния месец. Стойностите обаче са над пазарните прогнози за ръст от 1,3%.

Възстановяването обаче може да не се окаже достатъчно, за да се попречи на икономиката да се свие през второто тримесечие. БВП ще отбележи спад, освен ако производството през юни не отчете нов ръст, посочват от статистиката.

От други данни, публикувани в сряда, става ясно, че индустриалното производство през май се връща към растежа, след като отчете ревизиран в посока надолу спад от 2,9% месец по-рано. Увеличението е от 1,4%, което е малко под пазарните очаквания за 1,5%.

Положителни новини има и на търговския фронт, където става ясно, че търговският дефицит на Великобритания през май се е свил до най-ниското си ниво от миналия септември насам. Това се дължи основно на възстановяване при износа, най-вече при машинното и транспортното оборудване и горива. На свой ред вносът намалява за втори пореден месец.

Лятната икономическа прогноза на Европейската комисия, публикувана в сряда обаче подчертава сподавеното представяне на страната през второто тримесечие. Очакванията на Брюксел са за растеж от 1,3% през тази и следващата година, въпреки че тези очаквания са базирани върху предположението, че няма да има промяна в търговския модел на страната с блока, тоест не се взима предвид вариант при Brexit без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още