IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се забавя на фона на спад в продажбите на автомобили

От Capital Economics прогнозират годишен ръст на БВП във Великобритания от 1,3% за тази година - най-ниският от финансовата криза насам

17:05 | 10.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на икономиката на Великобритания се забави, след като продажбите на автомобили отчетоха спад, а при заводите се наблюдава замръзване на досегашните нива на работа, обобщава BBC.

БВП на Обединеното кралство отчита спад на годишна база от 1,5% през третото тримесечие спрямо очаквания за 1,6%. За сравнение на месечниа база растежът е 0,1%, което съвпада и с очакванията на анализаторите.

Производството на моторни превозни средства е намаляло с 6,6%, отчасти заради по-слабото потребителско търсене. 

Търговският дефицит на страната също се разшири, тъй като вносът нарасна по-бързо от износа през октомври.

Очакванията на икономистите са растежът да се забави допълнително през последните три месеца на годината.

Защо се забави растежът?

„Растежът на БВП се забави през есента след силното лято заради по-слабото представяне на сектора на услугите и главно поради спада в продажбите на автомобили“, коментира Роб Кент-Смит от Националното бюро за статистика. Той обаче поясни, че все пак ИТ сектора се е представил добре през периода.

„Производството изобщо не е отбелязо растеж през последните три месеца, най-вече заради фармацевтичната индустрия“, добави още Роб Кент-Смит.

Строителството е отчело лек спад, докато секторът на услугите е нараснал с 0,3% на тримесечна база.

През октомври, който е първият месец на последното тримесечие на годината, секторът на услугите беше единствената голяма част от икономиката, която се разшири. Промишленото производство е спаднало с 0,6%, докато продукцията строителната индустрия е намаляла с 0,2%.

Според Крис Уилямс, главен икономист в  IHS Markit, последните данни са доказателство, че икономиката наближава период на задържане и може дори да се свие, освен ако търсенето не се съживи.

Какво става с търговския баланс?

През октомври Великобритания е внесла повече стоки, отколкото е изнесла въпреки слабостта на паунда.

Търговският дефицит на страната се е увеличил до 3,1 млрд. паунда, тъй като вносът се е повишил с 3,6 млрд. паунда, докато износът е нараснал с 1,9 млрд. паунда.

„Разширяването на търговския дефицит на Обединеното кралство е проблем, тъй като отразява резкия ръст на вноса на стоки“, заяви Сурен Тиру от Британската търговска камара. Той добави, че условията за външна търговия се влошават в условията на забавяне на световния растеж и несигурността около Brexit.

От Capital Economics прогнозират годишен ръст на БВП във Великобритания от 1,3% за тази година - най-ниският от финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още