IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се запътва към най-слабата година от кризата насам

За английската икономика ще последва период на нисък растеж поне през следващите 3 години, твърди анализатор

16:02 | 15.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Великобритания се очаква да бъде 1,3% тази година и 1,5% през 2019 г., сочат данни на EY Item Club, цитирани от BBC. Тези показатели са по-ниски спрямо предишните, публикувани преди 3 месеца, когато очакваният ръст беше за 1,4% за 2018 г. и 1,6% за следващата година.

Промяната се случва на фона на преговорите за Brexit и увеличаващата се възможност да не се стигне до споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) за начина, по който ще протече раздялата между тях.

Ако това реално се случи, показателите биха могли дори да се „влошат значително“.

Всъщност, дори прогнозите да се окажат верни, то 2018 г. би била годината с най-слаб ръст за британската икономика след финансовата криза през 2008 г.

Хауърд Арчър, главен икономически съветник на EY Item Club, посочва, че несигурностите около Brexit привличат вниманието на бизнеса и потребителите и именно те са основната предпоставка при изготвянето в бъдещите прогнози на очаквано намаление в ръста на БВП.

По-рано през тази година EY Item Club прогнозира две покачвания на лихвените проценти от страна на Английската централна банка (АЦБ) тази година и още толкова през следващата.

След увеличението на процентите от 0,5 до 0,75% през август тази година EY Item Club промени очакванията си, като посочи, че ново увеличение едва ли ще последва до края на август следващата година, а останалите две отложи за 2020 г.

„EY Item Club прогнозира, че АЦБ ще иска да види устойчиви доказателства за доброто развитие на английската икономика след Brexit, за да променя лихвените проценти“.

Главният икономист на EY Item Club Марк Грегъри смята, че „за английската икономика ще последва период на нисък растеж поне през следващите 3 години и бизнесът трябва да отчете това“.

„Бизнесът трябва и да предвиди сценарий за остър икономически спад, в случай, че Brexit протече без сделка“, добавя той.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още