IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика ще загуби инерция през втората половина на 2017 г.

Очакванията са заплатите на хората и стандартът на живот да продължат да падат

17:41 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика вероятно ще загуби инерция през втората половина на 2017 г., показва изследване, публикувано в Ройтерс, което може да разочарова Английската централна банка (АЦБ) и да осуети плановете й за повишаване на лихвените проценти за първи път от десетилетие насам.

Данните показват, че британската икономика е набрала известна скорост през второто тримесечие и вероятно нараства с тримесечен темп от около 0,4%, но двойно по-слабото първо тримесечие на годината дава своето отражение.

Статистиката също очертава неблагоприятна картина. 

Паундът поевтиня след проучване на Markit/CIPS, показващо, че британският сектор на услугите се разширява през юни с най-бавния темп от четири месеца насам. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 53,8 пункта през май до 53,4 пункта през юни.

Бизнес очакванията потънаха до най-ниското ниво от юли миналата година след вота за напускане на Европейския съюз, като не бяха далеч и от дъното от края на 2011 г. Ръстът на новите поръчки удари деветмесечно дъно, посочва още Ройтерс. 

Във вторник Майкъл Сондърс, член на Комисията по парична политика, която определя лихвените проценти, изрази своята увереност, че по-ниските потребителските разходи ще се компенсират от по-големия износ и инвестиции, оправдавайки повишаването на лихвите от рекордно ниското им ниво от 0,25%.

"Но последите данни за индекса на на мениджърите по поръчките полива със студена вода тази хипотеза“, заяви икономистът от JPMorgan Алън Монкс.

Той подчерта, че слабите данни на Острова идват на фона на значителен ръст в други европейски държави.

Месечният спад с една трета в продажбите на автомобили през юни - макар и от последните рекордни нива - също е сигнал за забавяне, идващ от страна на потребителите.

Отделни официални данни показаха, че производителността, може би най-големият британски икономически проблем през последното десетилетие, се понижава през първите три месеца на годината - първият спад от края на 2015 г.

А това допълнително усложнява прогнозите за политиката на АЦБ. Въпреки че слабата производителност намалява възможностите за бъдещ растеж на заплатите, тя върви ръка за ръка с по-висока инфлация.

„Освен ако не се положат повече усилия за справяне с ниската производителност на нацията, заплатите на хората и стандартът на живот ще продължат да падат, а конкурентоспособността на Великобритания ще намалее, щом страната напусне ЕС“, коментира Иън Бринкли, главен икономист в Chartered Institute of Personnel and Development.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още