IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация достигна 6-месечен връх през август

Това се дължи основно на ръста на цените в сектора на развлеченията и изкуствата

13:00 | 19.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се ускори до шестмесечен връх през август, стимулирана от цените на кино билети, компютърни игри, транспорт и дрехи.

Годишният ръст на потребителските цени се ускори до 2,7% през август от 2,5% през юли на годишна база, съобщиха от Националната статистическа служба в сряда. Средните прогнози на Bloomberg бяха за 2,4%.

Тласъкът идва основно от сектора на развлеченията и изкуствата, където цените отбелязват ръст от 3,6% - най-много от 2010 г. насам.

Данните е възможно да повдигнат въпроса за това колко бързо инфлацията ще се завърне към зададените си цели. Английската централна банка повиши лихвените проценти миналия месец, за да компенсира възникващия натиск върху цените, като някои икономисти очакват инфлацията да се забави до целта от 2% до края на годината – по-рано от официалните прогнози от август.

Пазарите не очакват нови увеличения на лихвите преди официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз през март, като прогнозите са следващият ръст да бъде през май. Това обаче може и да не се случи, ако страната напусне Европейския съюз без споразумение.

Базисната инфлация в страната, която изключва волатилните цени на хранителните стоки, енергията, тютюневите изделия и алкохолните напитки, нарасна до 2,1% през август.

Ускорението е лоша новина за британските служители, тъй като ръстът на заплатите им едва изпреварва темпа на инфлацията. Реалното заплащане продължава да е под стойностите отпреди финансовата криза.

Цените на производствените суровини нарастват с 0,5% на годишна база, с което за годината ръстът е от 8,7%, а продукцията поскъпва с 2,9% за годината.

Междувременно ръстът на цените на жилищата се забавя до 3,1% през юли на годишна база. Най-зле представящият се регион е Лондон, където поевтиняването е с 0,7% - най-голямото понижение от септември 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още