IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация достигна близо двугодишно дъно през ноември

Основна причина за представянето станаха по-ниските цени на петрола и на видеоигрите

13:40 | 19.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-ниските цени на петрола и видеоигрите спомогнаха за това британската инфлация да отчете най-ниското си ниво от началото на 2017 г. насам през ноември, предоставяйки известно облекчение на потребителите.

Потребителските цени са нараснали с годишен темп от 2,3% през ноември, което е най-ниската им стойност от март 2017 г. насам, стана ясно от официални правителствени данни. Те са в унисон с прогнозираните от Ройтерс резултати и бележат забавяне спрямо 2,4% през октомври.

В същото време цените на жилищата в страната нарастват най-бавно от юли 2013 г. насам, като на годишна основа се увеличават с 2,7%. Жилищата в Лондон поевтиняват през седем от последните осем месеца – най-продължителният период на спад от последната рецесия насам, като индустрията усеща ефектите от по-високите такси за покупка и несигурността на инвеститорите заради Brexit.

Основната причина за по-слабото ускорение на инфлация беше най-голямото месечно понижение на цените на петрола от над три години насам. Спадът при волатилните цени на видеоигрите също тласна надолу потребителските цени, но този ефект до голяма степен беше компенсиран от по-високите данъци върху тютюневите изделия.

Британските потребители са притиснати от инфлацията от юни 2016 г. насам, когато референдумът за излизането на страната от Европейския съюз предизвика поевтиняване на лирата с над 10% спрямо долара и еврото. Преди година потребителските цени достигнаха своя петгодишен връх от 3,1%.

Но въпреки забавянето на инфлацията и ръста на основната заплата, бизнесът отчита влошаване на потребителските разходи през последните месеци.

Във вторник британското министерство на търговията публикува прогноза, че икономическият ръст на страната тази и следващата година ще е най-бавният от 2009 г. насам.

В промишлеността разходите за суровини – голяма част от които са вносни, отбелязват ръст от 5,6% спрямо ноември 2017 г., което е значително понижение спрямо 10,3% през октомври.

В същото време производителите увеличават леко изходящите цени с 3,1% спрямо 3,3% през октомври, което е малко над прогнозите на икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още