Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британската инфлация достигна целта на АЦБ през май

Основната инфлация също се забавя, достигайки най-ниското си ниво от над две години насам

Британската инфлация достигна целта на АЦБ през май

Снимка: Ройтерс

По-ниските разходи за самолетни пътувания и цените на автомобилите дръпнаха надолу британската инфлация през май, смъквайки я до целта на Авглийската централна банка (АЦБ).

И макар забавянето от 2,1% през април до 2% през май да отразява частично отслабването на ценовите ефекти около Великден, икономистите също така забелязват запазването на тенденцията за отслабване на ръста при потребителските цени, съобщава Bloomberg.

Основната инфлация също се забавя, достигайки най-ниското си ниво от над две години насам, като в същото време ръстът при заводските цени също намалява.

Цените на самолетните билети, които поскъпнаха заради великденските празници през април, поевтиняха с 5,2% през май. Цените на автомобилите пък спаднаха с 0,3%, като натиск в посока надолу има и от разходите за гориво, което поскъпва по-малко от това през 2018 г.

В същото време увеличение се наблюдава при цените на електронните игри, играчките, разходите за хобита, мебелите и разходите за настаняване.

Инфлацията в сектора на услугите се забавя до 2,6% през май от 2,9% през април, а при цената на стоките налице е увеличение до 1,5%

По-рано днес стана ясно също, че промишленото производство в страната почти изпада в застой през второто тримесечие на годината, след като производителите забавят производството си заради несигурността около процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Обемите заводско производство отчитат най-бавния си темп на растеж от април 2016 г. насам през трите месеца до юни, въпреки че десетте от общо 17 подсектора отчитат ускорение, става ясно от проучването на Конфедерацията на британската индустрия, публикувано в сряда. Спадът се държи основно на най-бързото понижение при производството на превозни средства от над десетилетие.

Официалните данни от миналата седмица показаха, че производството на автомобили в страната се е сринало с 24% само през април – най-много от началото на воденето на статистиката през 1995 г.

Днешните данни бяха представени само ден, преди да стане ясно последното решение за политиката на АЦБ. И докато голяма част от централните банки по света заемат по-смекчена позиция, то изглежда британските власти се движат в обратната посока, повтаряйки посланието, че лихвените проценти може да се наложи да се вдигнат повече от настоящите очаквания на пазара, ако бъде осъществен Brexit със сделка.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите