IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация изненадва с ускорение през юни

Въпреки това показателят остава под целта на централната банка

11:35 | 15.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Великобритания неочаквано се е ускорила през юни, водена от по-високите цени на игрите.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,6% на годишна база през миналия  месец, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Службата за национална статистика (СНС) на Великобритания, публикувани в сряда. В сравнение с това икономистите очакваха инфлацията да се забави до 0,4%. в в

Базовият индекс, който изключва цените на волатините продукти като енергията и храните, се е повишил до 1,4%.

Въпреки това инфлацията остава далеч под целта от 2% на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия и икономистите прогнозират само постепенно ускоряване от сегашните нива, тъй като коронавирусната криза намалява търсенето на стоки и услуги.

Централната банка, която вече намали лихвите до 0,1% и поднови купуването на облигации за борба с кризата, заяви, че икономиката може да се насочи към най-лошия си спад за последните три века, а данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство от вторник показаха, че ръстът през май е по-малък от очакваното.

Цените на дрехите и обувките са спаднали с 0,1% през юни. Заместник-националният статистик за икономичесurje odkkr Джонатан Аутхоу заяви, че сезонните тенденции се нарушават поради пандемията, като нормалните спадове в цените заради летните разпродажби не успяха да се реализират през тази година.

Цените на компютърните игри и конзолите са се повишили през миналия месец, което вероятно отразява търсенето на забавления по време на блокадата на фона на съобщенията за недостиг на някои стоки. Цените на храните, особено тези за зеленчуци, са се понижили.

От СНС заявиха, че са успели  да съберат данни само за около 84% от кошницата на стоките и услугите, тъй като някои магазини остават затворени.

Експериментално изследване, предназначено да покаже влиянието на промените в моделите на разходите, причинени от кризата, разкрива, че инфлацията е с 0,1 процентни пункта по-ниска, когато недостъпни артикули се изваждат от кошницата, посочват от СНС. Разликата се дължи на транспортните услуги.

Отделно от СНС заявиха, че цените на суровините са се повишили за втори пореден месец, водени от най-голямото месечно увеличение в пазарните стойности на суровия петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още