IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация отбеляза първото ускорение за годината през юли

Потребителските цени са се увеличили с 2,5% през юли, след като останаха без промяна през предходните три месеца

15:10 | 15.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се ускори за първи път от началото на годината през юли, карайки мнозина британски домакинства да се чувстват притиснати от ръста на цените, който е почти сходен с темпото на покачване на заплатите.

Според данните на Националната статистическа служба потребителските цени са се увеличили с 2,5% през юли, след като останаха без промяна на ниво от 2,4% през предходните три месеца. Увеличението потвърждава прогнозите на икономисти, участващи в допитване на агенция Ройтерс.

Това е първият път от ноември насам, когато инфлацията набира скорост, с което забавя възстановяването на покупателната сила на много домакинства, въпреки че очакванията са тя да намалее през идните месеци.

Във вторник бяха публикувани официални данни, според които средната заплата във Великобритания – включително с бонусите, е нараснала на годишна база с 2,4% през трите месеца до юни, с което увеличенията в заплащането достигнаха до стойностите си отпреди финансовата криза.

Когато Английската централна банка (АЦБ) увеличи лихвените проценти по-рано този месец, посочи, че инфлацията ще се увеличи до 2,6% през юли, преди да отслабне отново през следващите месеци. АЦБ очаква до две години ръстът на цените да бъде малко над целта от 2%, увеличавайки постепенно разходите по заеми.

Възходящият натиск върху инфлацията бе компенсиран от някои финансови услуги, както и от разходите за дрехи и обувки, които се понижиха с 3,7% на месечна основа, тъй като изпитващите затруднения търговци на дребно решиха да удължат летните си намаления. Особено значим е спадът в цените при дамското облекло.

В същото време индексът на цените на дребно нарасна с 2,3% - най-слабото му темпо от март 2017 г. насам.

Основната инфлация, която изключва храната, енергията, тютюневите изделия и алкохолните напитки, остана на ниво от 1,9%, посочва Bloomberg.

Цените на жилищата в страната нарастват на годишна основа с 3% през юни – най-малкия им ръст от август 2103 г. насам. Най-зле представящият се регион е столицата Лондон, където цените се понижават с 0,7% - най-много от 2009 г. насам, най-вече заради свито търсене във връзка със страховете около Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още