IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация падна под целта на АЦБ за първи път от две години

Потребителските цени са нараснали с 1,8% при поставена от централната банка цел за 2%

12:41 | 13.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската инфлация спадна под целта на Английската централна банка (АЦБ) за 2% за първи път от две години насам, давайки още причини за изчакване с увеличението на лихвените проценти на фона на продължаващата несигурност около Brexit.

Потребителските цени са нараснали на годишна основа през януари с по-малко от очакваното – 1,8%, съобщиха от Националната статистическа служба на страната. Това е и най-малкото увеличение от първия месец на 2017 г. насам. За сравнение през декември инфлацията бе в размер на 2,1%.

Данните са добра новина за потребителите, които бяха притиснати от инфлацията, причинена заради поевтиняването на лирата след референдума за излизане от Европейския съюз през 2016 г. В същото време ръстът на заплатите е най-силният от десетилетие насам, което допълнително подсилва възможностите за харчове.

Причина за по-ниската инфлация миналия месец е по-евтиното гориво, като и по-значителното понижение на разходите за газ и електричество, след като от 1 януари в сила влезе таван на цените, наложен от енергийния регулатор в страната.

Те обаче бяха до известна степен компенсирани от по-високи цени за самолетни превози и фериботни билети, като в същото време следпразничните намаления се оказаха по-малки от тези през миналата година.

Забавянето на инфлацията се оказа много по-голямо в сравнение с очакванията на АЦБ. През ноември централната банка направи прогноза, че средната инфлация за първото тримесечие на годината ще е 2,2%. Сега очакванията са да е едва 1,8%, като стойностите се предвижда да останат под зададената цел до края на годината.

Ръстът на реалната заплата подкрепя икономиката, която е под напрежение заради опасенията около излизането на Великобритания от Европейския съюз на 29 март без споразумение. Миналата година инвестициите в страната отбелязаха най-значителния си спад от десетилетие, натежавайки върху икономическия растеж.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на хранителните стоки, горивата, алкохола и тютюневите изделия, остана на ниво от 1,9% през януари, в съответствие с прогнозите. Последния път, когато основната инфлация бе по-висока от общата, бе през ноември 2016 г.

Страховете около Brexit продължават да се отразяват и на жилищния пазар, като годишният ръст на цените на жилищата се забавя до едва 2,5% през декември. Това е най-слабото увеличение от юли 2013 г. насам. В Лондон – най-зле представящият се регион, цените се понижават с 0,6%, което е и първият спад за календарна година от 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още