IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се ускори до 3-годишен връх

Данните засилват усещането, че централната банка ще бъде принудена да повиши лихвените проценти още през следващата година

10:50 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителските цени във Великобритания се увеличиха повече от очакваното за втори пореден месец - изненада, която може да оспори аргумента на централната банка на Англия, че скокът ще бъде временен, съобщава Bloomberg.

Инфлацията се е ускорила до 2,5% спрямо година по-рано и е най-силната от август 2018 г., сочат данните на Службата за национална статистика, публикувани в сряда. Средната прогноза в проучване на Bloomberg беше за инфлация от 2,2%.

Ръстът засилва усещането, че централната банка ще бъде принудена да повиши лихвените проценти още през следващата година. Той също така показва, че инфлацията ще се превърне в тест за централните банки в големите икономики. Данните за Острова излизат само ден след неочаквания ръст на потребителските цени в САЩ до 5,4%.

Паундът поскъпва с 0,26% до 1,3844 долара към 10 часа българско време, компенсирайки част от спада си във вторник.

инфлация инфлация

Цените на храните, употребяваните автомобили, облеклото и обувките, храната и напитките, както и на горивата са се повишили през 2021 г. след пониженията от 2020 г., което оказва най-голямо влияние върху изменението на инфлацията. Разходите за моторни горива са нараснали с 20,3%, най-много от повече от десетилетие.

От британската статистика посочват, че хората търсят алтернативи на обществения транспорт и плащат повече. Глобалният недостиг на полупроводници забави производството на нови автомобили. Цените на употребяваните превозни средства са се повишили с 4,4% през месец юни.

Тези ръстове бяха частично компенсирани от игрите, играчките и хобитата, където цените спаднаха тази година, но се повишиха преди година.

Други данни показаха, че ценовият натиск в производството леко е намалял през последния месец. Разходите за фабрични суровини са нараснали с 9,1% в сравнение с миналата година през юни, което е по-бавно от ръста от 10,4% от предходния месец. Икономистите очакваха ускоряване. Цените на стоките, напускащи фабриките, са нараснали с 4,3% в сравнение с преди година, като увеличението е по-малко от това през миналия месец.

АЦБ прогнозира, че инфлацията, която беше само 0,2% през август миналата година, ще надхвърли 3%. Но от решаващо значение за политиката според централната банка е, че натискът върху цените ще се окаже временен.

Гуверньорът Андрю Бейли този месец отхвърли призивите за предстоящи действия, като заяви, че банкерите не трябва да реагират прекомерно на преходни фактори, влияещи върху цените.

Това не спря нарастващия брой от икономисти да прогнозират, че банката ще повиши лихвените проценти още през следващата година. Анди Халдейн използва последната си реч като главен икономист на централната банка на 30 юни, за да предупреди, че ръстът на потребителските цени може да достигне почти 4% до Коледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още