IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се забави повече от очакваното през септември

Това е най-слабото повишение на индекса на потребителските цени от три месеца насам

16:34 | 17.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се е забавила повече от очакваното през септември, достигайки тримесечно дъно. Това показват официални данни на Националната статистическа служба в страната, цитирани от Ройтерс.

Инфлацията на потребителските цени е нараснала с годишен темп от 2,4% през деветия месец от годината спрямо неочаквания шестмесечен ръст, отбелязан през август, от 2,7%. Стойностите са значително под очакванията на анализатори, допитани от Ройтерс, за по-умерен спад до 2,6%.

Според статистика на службата Майк Харди храните са основна причина за забавянето, тъй като ръстовете от миналия септември не са се повторили.

Хранителните стоки поевтиняват с 0,2% на месечна база, като най-голямо понижение се отчита при стойността на месото и шоколада. Натиск идва и от цените на фериботните услуги, облеклото и развлеченията, например билети за театър и компютърни игри. Тези тенденции обаче са до известна степен компенсирани от цените на енергията, като се наблюдава скок от 1,8% в стойността на електричеството.

Базисната инфлация, която изключва цените на храните, енергията, тютюневите изделия и алкохолните напитки, се забавя до 1,9% през септември, съобщава Bloomberg.

Във вторник британските власти съобщиха, че основните заплати на работниците в страната са нараснали с най-бързия си темп от близо десетилетие насам през летните месеци. Това подкрепя позицията на Английската централна банка (АЦБ), че периодът на слаб ръст на заплащането приключва и е необходимо увеличение на лихвените проценти.

От АЦБ очакват инфлацията да се забави, но да остане малко над целта от 2% в период от две години, а това ще накара банката постепенно да повиши основните лихви.

Що се отнася до производството, разходите за суровини – голяма част от които внос, са нараснали с 10,3% спрямо септември 2017 г., което представлява ръст от ревизираните в посока нагоре 9,4% през август. Това е по-голям скок от очакванията на икономистите, допитани от Ройтерс.

От националната статистическа служба също така посочват, че жилищните цени през август нарастват на годишна основа с 3,2% във Великобритания като цяло – най-малкото увеличение от август 2013 г. насам. През юли ръстът е бил 3,4%. В Лондон се наблюдава понижение от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още