IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската лира се срина до 3-седмично дъно след нови проучвания за референдума

Две анкети показаха, че повече британци предпочитат излизане от Евросъюза, отколкото оставане

11:08 | 06.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският паунд се срина до триседмичен минимум, след като нови социологически проучвания показаха, че повече британци предпочитат страната да излезе от Европейския съюз. Анкетите отново възродиха опасенията, че референдумът на 23 юни ще създаде сътресения на глобалните пазари и ще намали доверието в 28-членния блок, коментира Bloomberg.

Лирата отслабна спрямо кошница от 10 валути на развити икономики, след като две проучвания показаха, че повече гласоподаватели предпочитат да дадат вота си за напускане на ЕС, отколкото за оставане. Показателят за очакваните колебания на валутата спрямо долара през следващия месец достигна 7-годишен връх.

Английската централна банка каза, че несигурността около референдума се отразява негативно върху растежа във Великобритания. Глобални институции като Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) пък предупредиха за изключително забавяне, ако британците гласуват за излизане от ЕС. Председателят на Федералния резерв за Чикаго Чарлс Евънс също каза, че референдумът подкопава доверието в перспективите в момент, в който международната икономика вече губи инерция.

„Евентуален вот за напускане ще разкрие много несигурност“, каза Сю Трин, ръководител на азиатската валутна стратегия в Royal Bank of Canada в Хонконг. „Ще бъде изключително негативно за еврото и ЕС, тъй като проблемът ще повлече и други страни членки“.

Според проучване на YouGov за телевизионната мрежа ITV 45% от анкетираните биха гласували за „напускане“ спрямо 41% за „оставане“. Друга анкета на глобалната консултантска компания TNS показва, че 43% предпочитат „напускане“ спрямо 41% за „оставане“.

Лирата поевтиня с 0,9% до 1,4383 долара към 6:54 сутринта местно време в Лондон в понеделник, след като по-рано достигна 1,4353 долара - най-ниското си ниво от 16 май насам. Едномесечната волатилност на курса паунд-долар се вдигна до 21,6%, което е най-високото ниво от февруари 2009 г.

Британската лира се превърна в барометър за настроенията по време на дебата около референдума, понижавайки се до 7-годишен минимум от 1,386 долара през февруари, преди отново да поскъпне, когато проучвания от май и април показаха, че кампанията за оставане в Евросъюза излиза напред.

Еврото отслабна спрямо долара в понеделник заради опасения, че британско напускане на ЕС ще накърни търговията и ще насърчи други страни членки да предоговорят отношенията си с ЕС. Единната валута поевтиня с 0,2% до 1,1342 долара.

Всичко за британския референдум четете тук

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Купувай купувай! В Костинброд печатат бюлетините и пощата е готова да ги прати, само чакат да видят колко ще трябва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още