IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският дефицит изненадващо се сви през септември

През първите шест месеца на фискалната 2018/2019 г. недостигът е в размер на 19,9 млрд. паунда, което е понижение от 35% спрямо предходната година

17:39 | 19.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британското правителство отчете по-малък от очакваното бюджетен дефицит през септември, но подобрението е малко вероятно да бъде от полза за финансовия министър Филип Хамънд, който подготвя основния финансов закон за догодина.

Дупката в бюджета се е свила през септември до 4,123 млрд. паунда (5,38 млрд. долара) от 4,958 млрд. паунда преди година, съобщиха от националната статистическа служба. Очакванията на икономисти, допитани от Ройтерс, бяха за четене от 4,5 млрд. паунда.

Данните също така показаха и значително ревизиране в посока надолу на дефицита за август.

През първите шест месеца на фискалната 2018/2019 г. недостигът е в размер на 19,9 млрд. паунда, което е понижение от 35% спрямо предходната година и най-ниското ниво за този период от 2002 г. насам.

Но малко икономисти очакват Хамънд да внесе значителни промени в бюджета, който трябва да бъде представен на 29 октомври, точно пет месеца преди официалната дата за Brexit.

Лондон и Брюксел трябва тепърва да сключат споразумение, като според очакванията Brexit е по-вероятно да навреди, отколкото да помогне на публичните финанси.

Самият Хамънд има ограничени възможности. Той ще трябва да обясни как ще бъде финансирано обещанието на премиера Тереза Мей за ръст на разходите за здравеопазване, с които ще се добавят 20 млрд. паунда в бюджета на Националната здравна служба до 2023/2024 г.

Хамъд иска постепенно да свие държавния дълг като дял от брутния вътрешен продукт, който е в размер на 1,79 трлн. паунда през септември или 84,3%. Това е понижение спрямо същия месец на 2017 г., когато дялът му бе 86,7%, но въпреки това стойностите продължават да са двойни на тези преди финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още