IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският сектор на услугите изненадващо забави растеж до 2-годишно дъно

Понижаването е опасно близо до преминаването към свиване

14:38 | 05.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на британския сектор на услугите неочаквано се забави до най-слабия си темп от юли 2016 г. насам, намирайки се опасно близо до свиването.

PMI индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit се понижи до 50,4 пункта през ноември – значително под прогнозите на икономисти за 52,5 пункта и малко над прага от 50 пункта, който разделя свиването от растежа, съобщава Bloomberg.

Данните за последните два месеца сигнализират, че цялостният икономически растеж за четвъртото тримесечие ще е от 0,1%, посочват от IHS Markit. Паундът не се повлия значително от новината и минути след 14 ч. българско време се търгува на цена от 1,2780 долара за паунд.

Измерителите на новия бизнес и оптимизма в сектора също отбелязват най-ниското си ниво от юли 2016 г. насам. Фирмите се оплакват от това, че потребителските разходи са ограничени и несигурността около Brexit пречи на инвеститорските решения.

Растежът при новия бизнес се забавя за трети пореден месец и също се приближава до свиването през ноември. Липсата на задаваща се нова работа понижава и напрежението върху капацитетите на фирмите.

По-слабото търсене и високите заплати също така натежават върху плановете за наемане, като ръстът на заетостта спада до четиримесечно дъно.

Данните са публикуване на фона на продължаващите дебати в британския парламент върху предложеното от премиера Тереза Мей споразумение за излизането от състава на Европейския съюз, което мнозина очакват да бъде отхвърлено от депутатите на официалното гласуване на 11 декември. Миналата седмица Английската централна банка отправи и мрачно предупреждение за бъдещето пред британската икономика, ако се стигне до там страната да напусне блока без сделка с Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още