IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският сектор на услугите отбелязва през юни най-голям ръст от октомври

Данни по-рано тази седмица за производствения и строителния сектор също се оказаха по-високи от очакванията

13:27 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският сектор на услугите е нараснал през юни с най-бързи темпове от октомври насам. Това показва проучване на IHS Markit, според което икономиката на страната може да се окаже достатъчно силна, за да може Английската централна банка (АЦБ) да увеличи лихвените проценти следващия месец.

След слабия старт на годината Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) неочаквано отбеляза покачване, достигайки осеммесечен връх от 55,1 пункта през юни, съобщава Ройтерс.

Това е повече от очакванията на икономисти, анкетирани от агенцията, които прогнозираха стойности от 54 пункта.

Данни по-рано тази седмица за производствения и строителния сектор също се оказаха по-високи от очакванията.

Взети заедно, трите индекса говорят за цялостен икономически ръст от 0,4% през второто тримесечие – двойно на първите три месеца на годината, посочват от IHS Markit.

„По-силният растеж на активността в сектора на услугите е допълнение към знаците, че икономиката се възстановява през второто тримесечие и отваря вратата към увеличение на лихвите през август, особено погледнато редом до новината, че инфлационният натиск се е увеличил“, заяви икономистът на IHS Markit Крис Уилямсън.

Британската икономика отбеляза значително забавяне през първите три месеца на годината, повлияно от необичайно студеното време, високата инфлация и продължаващата несигурност около Brexit.

Това забавяне накара АЦБ да отложи увеличаването на лихвите през май. Централната банка обаче посочи тогава, че ако растежът се ускори, ще се увеличат и лихвените проценти.

Източник: Tradingeconomics.com

Финансовата институция прогнозира ръст на британския брутен вътрешен продукт (БВП) с 0,4% през второто тримесечие и очаква инфлацията да се ускори през идните месеци заради по-високите цени на петрола.

Въпреки това очакванията на бизнеса за следващите 12 месеца, през които Великобритания трябва да напусне Европейския съюз, са под средните за годините след финансовата криза, като основна причина за това е несигурността около Brexit, посочват още от IHS Markit.

„Такова отклонение между настоящата и очакваната в бъдеще активност, разпалва притесненията, че благоприятният обрат е подхранван от краткосрочни разходи... и вероятно прикрива липса на дългосрочни бизнес инвестиции“, посочва още Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още