Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британските фабрични поръчки се понижават с по-бързи темпове през ноември

Обемът на продукцията е намалял в девет от 17 подсектора

Британските фабрични поръчки се понижават с по-бързи темпове през ноември

Снимка: Bloomberg

Британските фабрични поръчки се понижиха с по-бързи темпове през ноември, тъй като втората вълна на Covid-19 удари търсенето, показват данни на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Производствените поръчки според проучване на CBI са спаднали до -40 пункта спрямо -34 пункта през октомври, въпреки че обемите на продукцията са намалели с най-бавния си темп от повече от година.

Поръчките се понижиха с повече от очакваното, тъй като икономисти, анкетирани от Ройтерс, предвиждаха спад до -39 пункта.

Проучването показа, че търсенето на промишлени стоки спада, тъй като предприятията бяха ударени от нова порция от ограничения заради Covid-19 в Обединеното кралство и други страни, докато фабричната активност продължава да усеща позитиви от поръчките, направени след приключването на първите блокади.

"Обемите на продукцията са намалели с най-бавния си темп от повече от година, но поръчките отново се понижават, тъй като глобалното търсене е засегнато от блокадите, а производителите са намалили очакванията си“, коментира заместник-главният икономист на CBI Анна Лийч.

Проучването на 277 производители установи, че обемът на продукцията е намалял в девет от 17 подсектора. Производителите очакват производството да намалее с още по-бързи темпове през следващите три месеца, а цените на продукцията да паднат.

„Ключът към стабилизирането на условията за търговия за фирмите производители ще бъде овладяването на пандемията чрез по-нататъшни инвестиции в масови тестове, осигуряване на безпроблемна система за тестване и проследяване и ефективно разпространение на ваксините“, каза Лийч.

Британското производство е около 7% под нивото си преди Covid-19, заяви Самюел Томбс от Pantheon Macroeconomics. Според него обнадеждаващо е, че второто блокиране изглежда е оказало минимално въздействие върху търсенето, производството и веригите за доставки.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ може да удължи програмата си за покупка на облигации с още 12 месеца