IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските фабрични поръчки се увеличиха до 10-месечен връх

Един от ключовите начини, по които правителството може да помогне на производителите, е да сключи сделка за Brexit

14:57 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Спадът в британските фабрични поръчки отшумя през декември, тъй като по-голямата част от икономиката беше отворена отново след второто блокиране в страната в опит да се спре разпространението на коронаворуса, предаде Ройтерс.

Измерителят на производствените поръчки по данни на Конфедерацията на британската индустрия (Confederation of British Industry, CBI) се е повишил до ниво от -25 пункта през декември спрямо -40 пункта, отчетени през ноември. Така поръчките достигат до най-високото си ниво от 10 месеца насам.

фабрични фабрични

Данните са по-добри от очакванията на анкетираните от Ройтерс икономисти, които прогнозираха поръчките да се повишат до ниво от -34 пункта.

„Разпространението на ваксината срещу Covid носи надежда, че условията за производителите ще се подобрят през следващите месеци“, заяви заместник-главният икономист на CBI Анна Лийч.

„Правителството трябва да продължи да прави каквото може, за да подкрепя компаниите през зимата, докато търсенето остава засегнато от ограниченията заради Covid“, добави тя.

Фабриките в Обединеното кралство трябваше да се справят с двойния натиск на Covid-19 и Brexit през 2020 г. Ако до 31 декември с ЕС не бъде договорена търговска сделка, производителите като Nissan ще се сблъскат с мита и ограничения върху износа за най-големия пазар на Обединеното кралство.

Според икономистите един от ключовите начини, по които правителството може да помогне на производителите, е да сключи сделка за Brexit, тъй като производството е един от секторите, които биха били най-засегнати от Brexit без сделка.

Проучването е проведено от 23 ноември до 11 декември и включва отговори от 261 производствени предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още