IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно бележат най-големия си спад от 17 месеца

Част от лошите резултати може би се дължат на по-късния Великден тази година

14:27 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания са отбелязали най-големия си спад от 17 месеца през март. Това отразява нарастващите опасения сред потребителите за неразрешения застой около Brexit, заяви водеща работодателска група в сряда.

Конфедерацията на британската индустрия (CBI) съобщи, че част от спада в месечния ѝ баланс на продажбите до -18 пункта – което означава, че повече търговци на дребно са отчели по-ниски продажби, отколкото ръстове – може би е причинен от по-късния Великден тази година в сравнение с миналата.

Слабото представяне на данните напоследък обаче – балансът не е бил над нулата от четири месеца – показва повишено внимание сред потребителите във Великобритания, чиито разходи помагат на икономиката да расте.

„Макар че ръстът на реалното заплащане се ускорява, доверието на потребителите е ударено от увеличаващата се несигурност около Brexit и опасенията за бъдещето на икономиката“, коментира Ана Лийч, ръководител на икономическите проучвания в CBI.

“Ударът, който в момента се усеща сред търговците, е още една причина защо е изключително важно политиците да договорят сделка в парламента, която е приемлива за ЕС и защитава икономиката ни. Излизане без сделка трябва да бъде избегнато на всяка цена“, допълва тя.

Анкета на Ройтерс сред икономисти сочеше очаквания за резултат от +5 пункта.

CBI заяви, че според търговците на дребно продажбите ще се увеличат през април, но мащабът на очакваното възстановяване е по-малък в сравнение с предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още