IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно рязко спаднаха през ноември

Това беше и най-големият им спад след първото блокиране през април

11:44 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските продажби на дребно рязко спаднаха през ноември, когато четириседмичната блокада в Англия затвори всички магазини за стоки, които не са от първа необходимост, показват официалните данни от петък.

Обемите на продажбите на дребно спаднаха с 3,8% на месечна база през ноември, което е най-големият им спад след първото блокиране през април. Като цяло обаче данните отразяват очакванията на анализаторите. За сравнение, през октомври продажбите на дребно нараснаха с 1,3%, съобщава Ройтерс.

продажби продажби

Годишният ръст на продажбите се е забавил наполовина до 2,4% от 5,8%, съобщи Службата за национална статистика.

Търговията на дребно е една от малкото „бели лястовици“ в британската икономика насред пандемията от COVID-19, която според изчисленията на Английската централна банка (АЦБ) е свила икономиката на Великобритания с 11% през 2020 г., най-големият спад от 1709 г. насам.

В същото време данните за доверието на потребителите за декември показват най-големия скок от осем години насам, след като домакинствата получиха доза оптимизъм от новините за разпространението на ваксини срещу коронавирус.

Картината обаче е изключително смесена в сектора на търговията на дребно, като онлайн търговците процъфтяват, а супермаркетите се радват на солидни резултати, но много търговци на дрехи и малки магазини са пред фалит.

По-рано тази седмица стана ясно, че британската инфлация се е повишила с малко повече от очакваното през октомври след увеличение на цените на дрехите и обувките, както и на храните, на фона на засилените ограничения заради коронавируса в голяма част от страната.

АЦБ изчислява, че британската икономика като цяло ще се свие с малко над 1% през последното тримесечие на 2020 г., малко по-малко, отколкото се очакваше преди месец, но прогнозира по-бавен растеж в началото на 2021 г. поради по-дълготрайните ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още