IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно се изкачиха до 6-месечен връх

Ръстът може да вдъхне увереност на представителите на АЦБ по отношение на устойчивостта на разходите на домакинствата

12:08 | 19.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските продажби на дребно са се повишили за пръв път от шест месеца през октомври, след като потребителите са разграбили играчки, спортно оборудване и дрехи от рафтовете, съобщава Bloomberg.

Обемът на стоките, продадени във физически магазини и онлайн, се е увеличил с 0,8% през октомври на месечна база, което е първият ръст от април насам, когато повечето търговци отново отвориха врати след блокадата, съобщи Националната статистическа служба. Икономистите очакваха увеличение от 0,5%.

sales sales

Ръстът може да вдъхне увереност на представителите на Английската централна банка (АЦБ) по отношение на устойчивостта на разходите на домакинствата, докато обмислят кога да увеличат лихвените проценти, за да се справят с инфлацията. Банката изрази някои опасения, че слабостта в потреблението представлява риск пред възстановяването.

„Връщането във форма през октомври – подкрепено отчасти от продажбите около Хелоуин – предполага, че инфлацията и натискът върху бюджетите на домакинствата още не са ограничили разходите“, коментира Алед Пачет, ръководител на търговията на дребно и потребителските стоки в Lloyds Bank. “Висок дял потребители правят покупките си за Коледа по-рано тази година предвид несигурността във веригите на доставка и потенциалния недостиг на продукти с наближаването на големия ден“.

Магазините, които не продават храни, са двигател на ръста, увеличавайки обема продажби с 4,2% на месечна база. Данните за магазините за дрехи предполагат, че ранната коледна търговия е подкрепила продажбите, казват от статистиката.

Продажбите на горива са се свили с 6,4% на месечна база, връщайки се към по-нормални нива след паническото купуване заради кризата с доставките. Делът на онлайн продажбите е спаднал до 27,3% през октомври – най-ниското ниво от март 2020 г., но значително по-високо от 19,7% преди пандемията.

Данните за продажбите на дребно са третите от серия икономически доклади във Великобритания тази седмица, които вероятно ще засилят очакванията, че АЦБ ще предприеме действия през декември. Във вторник данни потвърдиха, че пазарът на труда остава силен дори след края на държавната програма за платен отпуск през пандемията, а Националната статистическа служба съобщи ден по-късно, че инфлацията е достигнала най-високото си ниво от десет години.

Инвеститорите в момента очакват увеличение с 15 базисни пункта на лихвите от АЦБ до 0,25% следващия месец – стъпка, която би била първото увеличение от голяма централна банка от старта на пандемията. Въпреки това анализаторите на Royal Bank of Canada казват, че „силата на последните данни, особено за пазара на труда,“ означава, че ще е необходим по-голям ход следващия месец и предвиждат увеличение от 25 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още