IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските търговци на дребно изпращат труден март

Очакванията за продажби през следващия месец обаче са положителни за първи път от декември 2019 г.

15:56 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските търговци на дребно претърпяха още един труден месец през март, но са оптимистични за възстановяването на продажбите през април, когато ограниченията заради коронавируса трябва да бъдат премахнати, поне частично, показва проучване, публикувано в Ройтрес.

Месечният измерител на продажбите на дребно на Конфедерацията на британската индустрия остана без промяна на ниво от -45 пункта през март, въпреки че икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да се подобри до -37 пункта.

продажби продажби

Очакванията за продажби през следващия месец обаче са положителни за първи път от декември 2019 г.

„Търговците с нетърпение очакват април с чувство на оптимизъм, предвид потенциалното повторно отваряне на сектора в Обединеното кралство“, каза Бен Джоунс, главен икономист в CBI.

Очакванията са за доста крехко възстановяване, особено когато се има предвид, че базовите ефекти могат привидно да повишат годишния растеж през следващия месец, предвид историческия спад в продажбите през април 2020 г.

Данни от вчера показаха, че бизнес активността в Обединеното кралство се е увеличила с най-бързите темпове от август този месец, тъй като новите фабрични поръчки и доверието се възстановиха в очакване на облекчаване на ограниченията в страната.

Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit се изкачи до 56,6 пункта през март, надминавайки прогнозите на икономистите и преминавайки над границата от 50 пункта, което показва разширяване за първи път тази година. Активността в сферата на услугите изпревари ръста при производството за първи път от началото на пандемията.

Британската икономика се сви с 10% през миналата година - най-големият ú спад от повече от 300 години - и по-рано този месец прогнозите на правителството показаха, че икономиката на страната ще се върне към предпандемични нива към средата на следващата година, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още