IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските заплати нарастват с най-бърз темп от десетилетие насам

Средното възнаграждение, изключвайки бонусите, се увеличава с 3,1% за трите месеца до август

14:08 | 16.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заплатите във Великобритания нарастват с най-бързия си темп от близо десетилетие насам, изпращайки сигнал, че икономиката продължава да работи при малко забавяне.

Средното възнаграждение, изключвайки бонусите, се увеличава с 3,1% за трите месеца до август, най-силен ръст от януари 2009 г. насам, съобщиха от националната статистическа служба в страната, цитирани от Bloomberg. Безработицата на свой ред се задържа на своя 43-годишен минимум от 4%.

И макар растежът в заплащането да остава под средния преди кризата, намалената производителност означава, че дори едно скромно ускорение би могло да разпали инфлацията, тъй като компаниите увеличават цените в опит да предпазят маржовете си.

Английската централна банка (АЦБ) увеличи лихвените проценти през август, a несигурността около процеса по Brexit означава, че не се очаква по-нататъшен ръст преди Великобритания да напусне Европейския съюз през март догодина.

Налице са и някои сигнали за отслабване в последните данни за пазара на труда, като заетостта се понижава за първи път от есента на миналата година. Безработицата спада, но само заради драстичното увеличение на броя хора, които се смятат за неактивни, най-вече сред студентите.

В момента заплатите растат по-бързо от цените, осигурявайки известно облекчение за домакинствата, притиснати от нарастващата след референдума за Brexit през 2016 г. инфлация. Като цяло ръстът на заплатите се ускорява до 2,7% при инфлация от 2,5%. от АЦБ очакват ускорение от 3,5% догодина.

Тласък в посока нагоре при възнагражденията се очаква да дойде от публичния сектор, където милиони работници през тази година ще се се облагодетелстват от облекчаването на тавана за ръст на заплащането, който е в сила от 2010 г. насам. През последните три месеца редовното заплащане в публичния сектор нараства с 2,7%, най-бързо от септември 2012 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още