IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските заводи преживяха най-лошия си месец от три десетилетия

Мерките срещу Covid-19 нанесоха тежък удар на икономиката на Великобритания

14:19 | 01.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Thomas/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Thomas/Bloomberg

Британското производство и поръчките преживяха най-големия си срив от поне три десетилетия през април, след като мерките за овладяване разпространението на коронавируса изпратиха икономиката към рязък спад, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството за април на IHS Markit и Британския институт за закупуване и снабдяване (CIPS) потвърди мрачната картина от прогнозата от 23 април.

Водещият индекс за активността в сектора е спаднал до рекордно дъно от 32,6 пункта от 47,8 пункта през март, до голяма степен в съответствие с по-ранната прогноза за 32,9 пункта.

„Огромни отрасли на индустрията бяха силно засегнати от затварянето на компании, слабото търсене по света, блокадите и мерките за социално дистанциране в отговор на Covid-19. Единственият растеж се наблюдаваше сред фирмите, които произвеждат медицински и хранителни продукти“, коментира Роб Добсън, директор на IHS Markit.

Компонентът на производството, който според IHS Markit дава най-точна представа за мащаба на спада, удари рекордно ниско ниво от 16,3 пункта от 43,9 пункта месец по-рано. Под 50 пункта показва спад в производството от страна на повечето компании.

По-рано днес Make UK обяви, че се опасява, че фабричното производство може да се свие с повече от 50% през текущото тримесечие, а над 80% от членовете на организацията записват спад на поръчките.

Отделно проучване на Конфедерацията на британската индустрия показва, че за трите месеца до април активността на частния сектор е отбелязала най-голямото си понижение от юли 2009 г.

Британската икономиката е под блокада от 23 март. Въпреки че хората все пак могат да пътуват до работа, ако не могат да работят от вкъщи, заводите се сблъскаха с общ спад на търсенето.

IHS Markit посочва, че понижението на тези поръчки през април е било най-голямото от началото на следенето на тези данни през 1992 г.

Общото икономическо производство може да се понижи с повече от една трета през второто тримесечие – срив, който няма прецедент в модерната история, сочи сценарий, публикуван в правителствената бюджетна прогноза миналия месец.

Британските власти планират да разгледат въпроса за блокадата следващата седмица. Засега обаче министрите посочват, че няма основания за разхлабване на мерките, докато броят на смъртните случаи вече е близо 30 хил.

„Остава нерешен въпросът колко дълго ще трябва да останат в сила сегашните рестрикции и кои сектори могат безопасно да започнат да възобновяват дейността си“, коментира Добсън. „Натискът нараства, защото колкото по-дълго световната икономика е затворена, толкова повече ще расте цената за индустрията и толкова по-голяма е вероятността да бъдат съкратени повече работни места“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още