IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните в Германия продължава да намалява

При сезонно неизгладени данни има покачване заради динамиката в студентската заетост

14:46 | 28.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в Германия продължава да се понижава през юли, отразявайки издръжливостта на най-голямата европейска икономика в средата на несигурност след референдума във Великобритания за напускане на Европейския съюз, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от федералната Агенция по заетостта.

Сезонно изгладените данни показват, че броят на безработните германци се понижава със 7 хил. души през юли. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха понижение от около 4 хил. души. В сравнение с миналата година безработните се понижават със 112 хил. души.

Делът на безработните в сравнение с предходния месец се повишава с 0,1 пр. пункта до 6%.

Когато се разглеждат сезонно неизгладените данни, има покачване на безработните с 47 хил. до 2,661 млн. души. Основната причина е, че младите хора вече приключват своите студентски летни стажове и търсят постоянна работа.

„Трудовият пазар продължава да се развива в положителна посока през юли. Готовността на компаниите да наемат нови служители остава висока“, казва Франк-Юрген Вайзе, председател на агенцията.

Влиянието на наплива от имигранти в Германия става видимо в данните за трудовия пазар, коментира Bloomberg. Делът на безработните от страни с военни конфликти като Сирия и Афганистан скача със 104% на годишна база през юли. Около 322 хил. души със статут на бежанци активно търсят работа, а 141 хил. от тях официално са регистрирани като безработни.

Проучване на GfK неотдавна показа, че над 95% от германците не смятат, че работното им място е застрашено, след като резултатът от референдума във Великобритания влоши нагласите за икономиката в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още