IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните в Испания спадна под 3 млн. души за пръв път от 2008 г.

Началото на туристическия сезон е спомогнало за добрите резултати през май

16:19 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на безработните в Испания е намалял под 3 млн. души през май за пръв път от последната финансова криза през 2008-2009 г. насам, тъй като възстановяването на икономиката от пандемичния спад е спомогнало за наемането и е извадило много хора от сивия сектор, пише Ройтерс.

Нивото на безработица е намаляло от априлското равнище от 3,29%, с което безработните са стигнали 2,92 млн. души през май - най-ниското ниво от ноември 2008 г., показват данните на министерството на труда, публикувани в четвъртък.

През месеца добавените нетни позиции са 33 366, показват данните от друго проучване на министерството по обществено осигуряване.

"Виждаме изключителен спад във временната заетост", каза министърът по осигуряване Хосе Луис Ескрива по държавната телевизия TVE. Той посочи, че ускоряващата се инфлация и войната в Украйна водят до несигурност.

Началото на туристическия сезон в Испания оказва благоприятно влияние върху данните. Туристическият сектор обикновено допринася за около 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а властите очакват потребителското търсене в тази сфера да се върне на предпандемичните си нива до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още