IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на новите молби за помощи при безработица в САЩ надвиши очакванията

Въпреки ръста в подадените за пръв път заявления миналата седмица, сегашните нива продължават да са под предпандемичните

17:13 | 06.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Подадените нови молби за помощи при безработица в САЩ са се увеличили повече от очакваното, след като омикрон вариантът се разпространява бързо, показват данни на министерството на труда, цитирани от CNBC.

В седмицата до 1 януари 2022 г. броят на заявленията е бил 207 хиляди. Прогнозите бяха за 195 хил. подадени молби в седмицата до края на миналата година. И все пак резултатът е по-нисък от предпандемичните нива, когато средният брой на молбите е бил 215 хиляди.

Четириседмичната средна стойност на новите заявления, която изглажда големите колебания в данните, е нараснала до 204 500 броя.

Продължаващите заявления също са отбелязали ръст от 36 хил. броя до общо 1,75 млн. Увеличения са отчетени в щатите Ню Йорк (8922 броя), Пенсилвания (6806 броя) и Кънектикът (5992 броя).

Икономическият дефицит на САЩ е нараснал до 80,2 млрд. долара през ноември. За сравнение, през октомври сумата е била 67,2 млрд. долара. Резултатът е под прогнозираните от Dow Jones 81,5 млрд. долара.

На фокус за инвеститорите тази седмица обаче са данните за пазара на труда извън селското стопанство. Официалната статистика ще бъде публикувана в петък от министерството на труда на САЩ. Икономистите очакват ръст от 422 хил. нови работни места за декември след разочароващите 210 хил. работни места през ноември.

„Водещата тенденция в молбите е низходяща, но спадът [в броя] през октомври и ноември не може да бъде поддържан“, пише в своя бележка главният икономист в Pantheon Macroeconomics Иън Шепърдсън. „Основните тенденции не са се променили: пазарът продължава да е изключително стегнат и фирмите не биха освободили служители освен ако нямат друг избор. Възможно е една по-продължителна вълна на омикрон да промени това, но е по-вероятно първоначалният ефект да направи фирмите още по-упорити в задържането на служители, докато отсъствията от работа нарастват значително“, смята  Шепърдсън.

Броят на тези, получаващи помощи по програмата, е спаднал с близо 200 хил. души до 1,72 млн. души, сочат данните до 18 декември.

Въпреки че безработицата е намаляла до 4,2%, то пазарът на труда има още много да наваксва, преди да достигне предпандемичните нива.

Нивото на заетост остава на около 3,6 млн. души, което е под равнищата от февруари 2020 г. Някои представители на Фед обаче заявиха по време на заседанението си през миналия декември, че скоро икономиката ще достигне пълна заетост, стана ясно от публиквания в четвъртък протокол от срещата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още