IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на работните места в САЩ е нараснал с много повече от очакваното

В същото време безработицата е достигнала ново най-ниско ниво

16:41 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Увеличението на заетостта в САЩ е отбелязало значителен напредък през ноември. Безработицата е достигнала ново най-ниско ниво от половин век насам, а броят на новите работни места надвишава многократно прогнозите. Това дава на Федералния резерв повече причини да поддържа стабилни лихвени проценти след трите намаления, направени тази година, предава Bloomberg.

Доклад на Министерството на труда, публикуван в петък, свидетелства, че работните места са се увеличили 266 000, което е най-голямото повишение за показателя от януари насам. От своя страна, анализаторите очакваха увеличение от едва 180 000 позиции. Това беше първият пълен месец откакто работниците на General Motors Co. се върнаха на работа след 40-дневната си стачка.

Коефициентът на безработица е спаднал до 3,5%, като за последно показателят отчита такова ниво през 1969 г. Средните доходи за час са се повишили с 3,1% на годишна база. Броят на заетите в частния сектор се е повишил с 254 000 служители.

Данните подкрепят изявлението на Фед, че пазарът на труда остава силен, подкрепяйки потребителите и продължаващия икономически растеж. Това може да предостави повече възможности за централната банка да задържи лихвите непроменени след срещата си през следващата седмица на фона на несигурността около продължителните търговски преговори на президента Доналд Тръмп с Китай. Увеличението на заплатите също трябва да подкрепи празничното пазаруване и да облекчи опасенията относно забавянето.

Компаниите от сектора на промишлеността са добавили 54 000 работни места след спад от 43 000, отчетен през предходния месец. Въпреки това в сектора все още се забелязват известни колебания на фона на отслабеното световно търсене и търговското напрежение между САЩ и Китай, които ограничиха плановете за разширяване на бизнеса.

Коефициентът на участие, или делът на хората в трудоспособна възраст в работната сила, е спаднал до 63,2%, след отчетените 63,3% през предходния месец.

Показателят U-6, или нивото на непълна заетост, намалява до 6,9% от 7%. Някои анализатори смятат, че този измерител дава по-точно отражение на истинския пазар на труда, тъй като включва служителите на непълно работно време, които биха предпочели позиция на пълен работен ден и такива, които не търсят активно работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още