IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на свободните работни места в САЩ остава близо до рекорда през октомври

Данните показват, че работодателите продължават да изпитват затруднения с намирани на квалифицирани работници

18:38 | 08.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на свободните работни позиции в САЩ расте през октомври до второто по големина в исторически план ниво, което подчертава продължаващото предизвикателство пред работодателите да намерят квалифицирани работници, съобщава Bloomberg. 

Броят на свободните позиции се увеличава до 11 милиона от ревизираните в посока нагоре 10,6 милиона през септември, показа проучване на работните места и текучеството на Министерството на труда. Междувременно делът на хората, напуснали работи спада до 2,8% от рекордните 3%, отчетени през предходния месец, като това е първи спад от май насам.

Очакванията на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за 10,5 млн. свободни работни места през октомври.

Ръстът при свободните позиции показва, че работодателите все още изпитват затруднения при намирането на подходящи кадри. Ще отнеме време преди предлагането на работа започне да отговаря на търсенето, тъй като новите варианти на коронавирус пораждат опасения относно здравето на хората и усложняват грижите за децата.

 Данни на Бюрото по трудова статистика показват, че през октомври в САЩ е имало 7,4 милиона безработни американци, което е далеч по-малко от броя на свободните позиции за месеца.

сащ сащ

Броят на свободните работни места нараства в сектора на услугите, особено при хотелиерството и заведенията за хранене, производството и образованието. По-голям дял от тези позиции принадлежи на южните щати.

Общият брой на наетите през октомври лица се изменя леко - 6,5 милиона души. Съкращенията и уволненията останаха близо до рекордно ниско ниво.

Броят на хората, които се отказват от своята работа, намалява в сектора на транспорта и логистиката, финансите и развлеченията.

Данните на Министерството на труда са предхождани от месечните данни за работните места. Броят на наетите през миналата седмица расте само с 210 000 души през ноември, най-малкото увеличение за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още