Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Броят на заетите лица в ЕС и еврозоната достига рекорден връх

В България ръстът на заетостта за последното тримесечие на 2017 г. остава близък до средния за Съюза

Броят на заетите лица в ЕС и еврозоната достига рекорден връх

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заетите лица в Европейския съюз (ЕС) се увеличава с 0,2% през четвъртото тримесечие на 2017 г., с което се запазва темпа от предишните три месеца, сочат последните сезонно коригирани данни на Евростат, публикувани днес.

На годишна база растежът е 1,5% спрямо 1,6% през третото тримесечие на годината, което показва леко забавяне на темпа на увеличение.

Средният ръст на заетостта за тримесечието в еврозоната в сравнение с периода юли-септември е 0,3%, което сочи забавяне от 0,1 пр.п. на тримесечна база. На годишна база повишението е 1,6% в сравнение с 1,7% през предишните три месеца.

Според оценките на Евростат 236,8 млн. души са били заети в 28-те държави от ЕС през последните три месеца на 2017 г., а в еврозоната броят им е бил 156,7 млн. души. Това са рекордно високи нива и за двата региона.

За цялата година заетостта и ЕС, и в зоната с единна валута нараства с 1,6% спрямо увеличение от съответно 1,2% и 1,3% през предишната година.

За тримесечието най-висок ръст на заетостта е регистриран в Малта (1,8%), Естония (1,6%), Финландия (1,2%) и Люксембург (1,1%) в сравнение с предишното тримесечие. В няколко страни обаче се наблюдават спадове – в Италия и Полша от по 0,3% и в Гърция и Литва от по 0,1%. Само в Чехия заетостта е без промяна.

На годишна база най-голям ръст в заетостта за тримесечието отбелязва отново Малта с 6,1%, следвана от Естония с 5,7% и Хърватия с 3,8%. Една единствена страна отчита спад на заетостта – Литва с 0,5%.

В България ръстът на заетостта през последните три месеца в сравнение с предишното тримесечие остава близък до средния за ЕС – 0,4%. Това обаче сочи рязко забавяне – нивото е с 0,6 пр.п. по-ниско в сравнение с резултатите за третото тримесечие.

На годишна база обаче ръстът достига 2,4%, макар и отново да се забавя. За периода юли-септември увеличението е 2,7%.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ няма да увеличава лихвите на фона на новия хаос около Brexit