Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Броят на заявленията при безработица в САЩ намаля повече от очакваното

Заради частичното спиране на работата на правителството 800 хил. служители са пуснати в отпуск или са оставени без заплащане

Броят на заявленията при безработица в САЩ намаля повече от очакваното

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления за помощи при безработица, е намалял повече от очакваното през миналата седмица, съобщава Ройтерс. Това е сигнал за засилване на пазара на труда, което би могло да успокои още повече опасенията за здравето на икономиката.

Първоначалните заявления при безработица са се понижили със 17 хил. до сезонно коригираните 216 хил. за седмицата, прикилючила на 5 януари, съобщиха от Министерство на труда. Преразглеждането на данните от предходната седмица показа 2000 повече получени заявления, отколкото беше обявено първоначално.

Още по темата

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че в последната седмица заявленията ще намалеят до 225 хил.

Броят на аявленията при безработица се увеличи през последната седмица на декември поради частичното спиране на работата на правителството на САЩ. Федералното правителство частично спря работа на 22 декември, тъй като президентът Доналд Тръмп поиска от Конгреса на САЩ да му отпусне 5,7 млрд. долара през тази година за изграждане на стена по американската граница с Мексико. 

Заради частичното спиране на работата на правителството 800 хил. служители са пуснати в отпуск или са оставени без заплащане. Броят на федералните служители, подали заявления за безработица, се е увеличил с 3831 до 4760 през седмицата, която приключва на 29 декември.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, считана за по-добра мярка за пазара на труда, тъй като изключва волатилността от седмица до седмица, се е повишила с 2500 до 221 750 през миналата седмица.

Правителството съобщи миналата седмица, че икономиката е създала 312 хил. работни места през декември – най-големия брой за последните десет месеца. Равнището на безработица се е повишило с две десети от процента до 3,9%.

От протокола от последната среща на Федералния резерв стана ясно, че централната банка може да си позволи да бъде търпелива по отношение на по-нататъшното затягане на паричната политика.

Фед прогнозира две повишения на лихвите през тази година. Председателят на Фед Джером Пауъл и някои от другите централни банкери вече заявиха, че ще бъдат търпеливи и гъвкави в решенията си през тази година.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед обяви, че не очаква повишение на лихвените проценти през 2019 г.