IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брутният вътрешен продукт на Италия продължава да буксува

Данните на Рим са отзвук на цялостната ситуация в еврозоната

18:30 | 31.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианските икономически неволи продължават, след като новите данни показаха, че брутният вътрешен продукт на страната не отчита увеличение за четвърти път в рамките на пет тримесечия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Италианската икономика отбелязва нулев ръст в трите месеца до юни, забавяйки се от едва 0,1-процентния напредък през първото тримесечие на 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт в Рим, публикувани в сряда. Представянето все пак е по-добро от очакванията на икономистите за свиване на икономиката с 0,1%, но подкрепя мястото на Италия като най-лошо представящата се в рамките на еврозоната.

Данните на Рим са отзвук на цялостната ситуация в еврозоната. Икономическият ръст през второто тримесечие се забавя във Франция, Австрия, Белгия и Испания, а подобни са прогнозите и за Германия. Икономиката на еврозоната нарасна с 0,2% за последното тримесечие, свивайки се двойно в сравнение с първото (0,4%).

Докато италианската икономика се бори да набере инерция, общата картина в страната остава доминирана от политическото разделение на фона на нарастващите съмнения дали вицепремиерът Матео Салвини ще се оттегли от съюза с лидера на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо. Все още отражение имат и проточилите се сблъсъци между Рим и Брюксел по повод бюджета на страната за 2019 г.

Забавянето в глобалната търговия също засегна износно ориентираната Италия. По-рано този месец централната банка на страната посочи, че перспективите са засегнати от „отслабения индустриален кръг, сходно на Германия, причинен от продължаващите търговски напрежения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още