IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Фед се нуждае от още информация, за да намали лихвите през март

Според управителя на клона на Фед в Сейнт Луис в такава несигурна среда ще бъде трудно да се съставят нови икономически прогнози

17:33 | 05.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джеймс Булард. Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Джеймс Булард. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ няма да разполага с много допълнителна информация по време на срещата си на 17-и и 18-и март, за да извърши поредното намаление на лихвите след извънредното понижение с 0,5 процентни пункта, одобрено през тази седмица, заяви управителят на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от Ройтерс.

Във вторник ръководството на Фед взе извънредно решение за намаляване на институционалните лихви  за първи път след финансовата криза през 2008 г. Мотивът за мярката е да бъде защитена американската икономика от въздействието на бързо разпространяващата се коронавирусна епидемия.

„Не искам да предсказвам какво ще се случи на срещата през март“, каза Булард и добави: „Но няма да имаме много нова информация“.

По отношение на решението за подходящия размер на извънредното съкращение на лихвите през тази седмица, Булард каза: „Ние взехме най-доброто решение, което можахме“.

Инвеститорите очакват Фед да намали лихвените си проценти още два пъти през тази година заради опасенията, че епидемията от коронавирус може да се окаже по-устойчива и да има по-дълбоко икономическо въздействие от очакваното в момента. Лихвените проценти са вече в границите между 1% и 1,25%, приближавайки се до нулата, както по времето на финансовата криза преди повече от десетилетие.

Булард отбеляза, че в такава несигурна среда ще бъде трудно да се съставят нови икономически прогнози, на чиято точност да могат да разчитат централните банкери на срещата си през март.

„Ще имаме много голям доверителен интервал около тези прогнози", каза той и добави: „Средата продължава да бъде волатилна, но ние се стараем да бъдем напълно осведомени за разпространението на вируса и как то се отразява на икономиката. Ние следим това ден за ден".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още