IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на китайската търговия продължава и през май

Вносът расте най-силно от март 2010 г. насам, сигнализирайки за засилване на глобалното икономическо възстановяване

10:20 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайската външна търговия отново отчита силен ръст през май. Както съобщиха в понеделник митническите власти в Пекин, износът на втората по големина икономика в света е нараснал с 27,9% в сравнение с май предходната година до 263,9 млрд. щатски долара. Вносът пък се изстрелва с 51,1% до 218,4 млрд. долара – най-силният ръст от март 2010 г., оставайки търговски излишък от 45,5 млрд. долара за месеца, предава Bloomberg.

Изключително високият растеж в сравнение с предходната година може да се обясни отчасти с факта, че световната търговия се срина поради пандемията на коронавируса. Външната търговия нараства от месеци, но анализаторите очакваха средно още по-силно възстановяване за май. 

Китай, който отдавна преодоля кризата, започна новата година с рекорден ръст. Икономиката е нараснала с 18,3% през първите три месеца в сравнение с първото тримесечие на предходната година. Това беше най-високият ръст от началото на отчитането на тримесечна база преди почти 30 години.

Правителството в Пекин следва "нулева Covid-стратегия". С вечерен час, масови тестове, проследяване на контакти, карантина и строги ограничения за влизане страната до голяма степен контролира пандемията. От миналото лято има само няколко леки огнища, които позволяват на икономиката и ежедневието да се нормализират.

Търсенето на китайски стоки от чуждестранни партньори остава силно, тъй като икономиките на редица държави - от Великобритания до САЩ, се възстановяват след месеци на блокирания, подхранвайки потребителските разходи. Износът на Южна Корея, който подсилва световната търговия, нарасна през май най-силно от 1988 г. в преден знак, че глобалното възстановяване се засилва.

„Все още е доста здравословен набор от цифри“, коментира китайските данни Джонатан Кавена, старши пазарен стратег в Informa Global Markets, в интервю за Bloomberg. „Знаем, че глобалното търсене все още се възстановява и тази тенденция вероятно ще продължи до края на второто тримесечие и към третото тримесечие, когато се отворят големите развити икономики“,

Новият пик на случаите на Covid-19 в Индия и Югоизточна Азия наруши производството в тези страни, което може да доведе до повече поръчки за износ за Китай. Това също така подхранва търсенето от тези страни на медицински стоки, произведени в Китай, като лични предпазни средства, поясняват и икономисти от Citigroup Inc. в публикуван преди данните анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още