IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германците трябва да се подготвят за по-високи цени и по-слаб растеж

Прогнозите на централната банка са, че германската икономика вероятно е преминала през период на стагнация през първото тримесечие на 2022 г.

17:22 | 21.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германците трябва да се подготвят за по-високи цени и по-слаб икономически растеж, тъй като руската инвазия в Украйна нарушава търговията и води до поскъпване на горивата и пшеницата. За това предупреди Германската централна банка (Бундесбанк) в понеделник.

Най-голямата европейска икономика си плаща скъпо заради зависимостта си от руски газ, чиято цена се увеличи от избухването на войната преди около месец. "Това би трябвало да свие потреблението и производството в енергийноинтензивните индустрии", пишат в свой месечен доклад от Бундесбанк, цитирана от Ройтерс.

Прогнозите на банката са, че германската икономика вероятно е преминала през период на стагнация през първите три месеца на годината, а възстановяването през второто тримесечие ще е по-слабо от очакваното поради "предвидими вреди за външната търговия и нарасналата несигурност".

Инфлацията, която достигна 30-годишен връх, ще продължи да се ускорява. "Цената на храните и промишлените стоки може допълнително да се повиши от спада в износа на пшеница от Украйна и Русия и от новите проблеми на снабдителните вериги", казват още от финансовата институция.

Малко преди избухването на войната от Бундесбанк прогнозираха, че германската икономика може да е изпаднала в рецесия през първото тримесечие на 2022 г.

Миналата седмица гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че е малко вероятно войната в Украйна да доведе до стагфлация в Германия, но тя ще свие икономически растеж.

"Към момента не очаквам да има стагфлация, въпреки че последиците от войната ще увеличат инфлационното равнище и ще отслабят икономическия растеж", коментира Нагел, според когото към момента "няма признаци" за спираловидно покачване на заплати и цени в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
това е война против човечеството ... както и да я маскират , пландемия , украйна , нло ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още