IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германия може да е изпаднала във втора рецесия в началото на 2022 г.

Производството в най-голямата европейска икономика може да се е свило „значително“ през първото тримесечие на 2022 г., посочват от централната банка

17:57 | 21.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оценката за настоящото тримесечие на германския регулатор контрастира на очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, които смятат, че ще има 0,4% повишение на тримесечна база.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Оценката за настоящото тримесечие на германския регулатор контрастира на очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, които смятат, че ще има 0,4% повишение на тримесечна база. Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Германия може да е изпаднала във втора рецесия от началото на пандемията от коронавирус, тъй като активността в страната бе нарушена от нарасналия брой новозаразени с омикрон щама. За това предупреждава Германската централна банка (Бундесбанк) в своя месечен доклад, цитиран от Bloomberg.

Производството в най-голямата европейска икономика може да се е свило „значително“ през първото тримесечие на 2022 г., след като вече е намаляло с 0,7% през последните три месеца на 2021 г., посочват експертите от Бундесбанк в своя доклад.

Германия Германия

Източник: Bloomberg

"В сравнение с предишните вълни на пандемията не само секторът на услугите е бил засегнат от мерките и адаптираното поведение“, посочват от централната банка. Отсъствието на служители, свързано с пандемията, също може „значително“ да е засегнало активността в други сфери.

Възстановяването от понижението обаче може да е бързо. Друго проучване показа в понеделник, че нарастващото търсене на услуги е подпомогнало бизнес активността в частния сектор в Германия през февруари.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на IHS Markit е отбелязал ръст до 56,6 пункта през февруари, показват предварителните данни на изследователския институт. За сравнение – през януари индексът е бил 52,2 пункта. Така показателят е нараснал с най-бързия си темп от август 2021 г.

В резултат на това общият PMI, обединяващ данните за производството и услугите, също е отбелязал шестмесечен връх от 56,2 пункта спрямо 53,8 пункта през януари.

Проблемите с доставките, макар и облекчени, както и продължаващият инфлационен натиск обаче са продължили да тежат на различните сектори на германската икономика.

Според Бундесбанк германската икономика ще отбележи силно възстановяване през пролетта, подкрепено от „много добро“ търсене, стига обаче проблемите със снабдителните вериги да продължат да се облекчават и пандемията да утихне.

Оценката за настоящото тримесечие на германския регулатор контрастира на очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, които смятат, че ще има 0,4% повишение на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още