IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германската икономика е започнала да се възстановява от пандемията

Най-силната европейска икономика е оставила най-лошото зад гърба си, посочват от централната банка

19:49 | 13.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Седалището на Бундесбанк във Франкфурт.<em> Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Седалището на Бундесбанк във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската икономика се възстановява от спада, предизвикан от пандемията от коронавируса, след като достигна дъното през юни, сочи показател в реално време, разработен от централната банка на най-силната икономика в Европа.

Седмичният индекс на Бундесбанк, който тя въвежда след избухването на заразата, отчитащ активността в страната, се основава на данни, вариращи от потреблението на електроенергия и въздушния трафик до търсенията в Google и тегленето на пари в брой. 

Това показва, че германската икономика продължава да се свива, но от средата на юни темпът се забавя.

Индексът сочи, че икономическата активност в Германия за 13-те седмици до 12 юли е била с 2,7% по-ниска, отколкото през предходните 13 седмици, съобщава Бундесбанк.

Това е подобрение спрямо данните от предишната седмица от минус 3,5% и в сравнение с нивото от минус 7,05%, отчетено на 14 юни.

По-рано днес германското икономическо министерство посочи в свой доклад, че икономиката на страната продължава да се възстановява след облекчаването на ограниченията срещу коронавируса, но остава доста под пълния си капацитет.

"Икономическото възстановяване все още е в началото си. Капацитетът все още е недостатъчно използван", заявиха от икономическото министерство.

Въпреки че възстановяването започна през май, второто тримесечие все още ще показва отрицателен растеж.

Администрацията на канцлера Ангела Меркел въведе в експлоатация план в размер на 130 млрд. евро (147 млрд. долара), който включва данъчни стимули, помощи за грижи за деца и такива за общински власти, както и разходи за по-чиста енергия и цифровизация. Целта му е да се помогне на страната да излезе от най-лошата си рецесия след края на Втората световна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още