Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бундесбанк: Германската икономика ще се свие леко през второто тримесечие

Според финансовата институция ефектите, допринесли за ръста през първите три месеца на година, или са се изчерпали, или са обърнали посоката си на въздействие

Бундесбанк: Германската икономика ще се свие леко през второто тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика ще се свие леко през второто тримесечие, прогнозира в най-новия си доклад Бундесбанк, предава Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа се разшири с 0,4% през периода януари – март благодарение на по-големите разходи от страна на домакинствата и оживения строителен сектор.

„Икономиката на Германия се очаква да се е свила леко през пролетта“, посочват от централната банка. В доклада на финансовата институция пише, че ефектите, допринесли за ръста през първите три месеца на годината, или са се изчерпали, или са обърнали посоката си на въздействие.

Германската икономика е изправена пред различни предизвикателства, като търговски спорове, несигурност, свързана с планираното напускане на Великобритания от Европейския съюз, и охлаждаща се световна икономика, която вреди на зависимия от износа производствен сектор.

По-рано този месец Европейската централна банка отложи за средата на следващата година повишаването на лихвите, като дори даде сигнал, че е възможно да ги понижи или да започне да купува повече облигации, тъй като рисковите фактори - световна търговска война и Brexit, натежават върху икономиката.

Бундесбанк заяви, че активността в строителния сектор се охлажда след мекото време през зимните месеци.

Слабостта на производствения сектор продължава да спъва растежа на икономиката, която получава подкрепа от потреблението, рекордно ниската безработица, ниските лихвени проценти и повишаването на заплатите.
 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Какво да очакват пазарите през новата седмица?