IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германската икономика ще се свие леко през второто тримесечие

Според финансовата институция ефектите, допринесли за ръста през първите три месеца на година, или са се изчерпали, или са обърнали посоката си на въздействие

16:09 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика ще се свие леко през второто тримесечие, прогнозира в най-новия си доклад Бундесбанк, предава Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа се разшири с 0,4% през периода януари – март благодарение на по-големите разходи от страна на домакинствата и оживения строителен сектор.

„Икономиката на Германия се очаква да се е свила леко през пролетта“, посочват от централната банка. В доклада на финансовата институция пише, че ефектите, допринесли за ръста през първите три месеца на годината, или са се изчерпали, или са обърнали посоката си на въздействие.

Германската икономика е изправена пред различни предизвикателства, като търговски спорове, несигурност, свързана с планираното напускане на Великобритания от Европейския съюз, и охлаждаща се световна икономика, която вреди на зависимия от износа производствен сектор.

По-рано този месец Европейската централна банка отложи за средата на следващата година повишаването на лихвите, като дори даде сигнал, че е възможно да ги понижи или да започне да купува повече облигации, тъй като рисковите фактори - световна търговска война и Brexit, натежават върху икономиката.

Бундесбанк заяви, че активността в строителния сектор се охлажда след мекото време през зимните месеци.

Слабостта на производствения сектор продължава да спъва растежа на икономиката, която получава подкрепа от потреблението, рекордно ниската безработица, ниските лихвени проценти и повишаването на заплатите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още