IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германските банки са изложени на риск от имотен балон

Необходимо е изграждането на буфери, предупреждават в доклад на централната банка

16:58 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към финансовия квартал във Франкфурт от сградата на Бундесбанк. Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Изглед към финансовия квартал във Франкфурт от сградата на Бундесбанк. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германските банки са все по-застрашени от създаване на пазарен балон и финансовите власти трябва да накарат кредиторите да изградят стабилни капиталови буфери. Това показва редовен доклад за стабилността на сектора на германската централна банка Бундесбанк, цитиран от Ройтерс.

Германия намали т. нар. контрациклични буфери за банките до нула в началото на пандемията, но икономическият растеж в момента е стабилен и кредитирането е силно, така че те трябва да държат повече капитал, готвейки се за евентуално по-лоши дни, посочват от банката.

„Контрацикличният капиталов буфер трябва да се формира по-рано“, коментира заместник-председателят на Бундесбанк Клаудия Бух в своя позиция.

Буферът, който в момента е 0%, беше зададен на 0,25% от експозицията към риск на банката преди пандемията, но сегашните нива на кредитиране предполагат, че дори и по-голям може да се окаже необходим, посочва институцията.

Този буфер не включва изрично преживяващия бум жилищен пазар, който изисква внимателно наблюдение и евентуални действия от страна на регулаторите, допълват от централната банка.

Имотните цени продължават да растат и според индикатори се задават още повишения, което прави оценката на недвижимите имоти завишена, а ръстът на наемите изпреварва увеличението на приходите на наемателите.

Според Бундесбанк ценовите ръстове на пазара на жилищни имоти ще продължат, като очакванията са за 2020 г. размерът да е между 10 и 30 процента.

Това означава, че банките може би надценяват обезпеченията по заеми, което ги излага на големи загуби в случай на ценови корекции.

От Бундесбанк уточняват, че банките са уязвими и на увеличение на лихвените проценти, тъй като голяма част от тяхното дългосрочно кредитиране е при фиксирани лихви, най-вече в случаите на ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още