IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Инфлацията в Германия ще се задържи над 2% до 2024 г.

Централната банка завиши прогнозите си за ръста на цените в страната през следващите години

13:40 | 17.12.21 г.
<p>
	<em>Посетители на коледен пазар във Франкфурт, Германия.&nbsp;Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Посетители на коледен пазар във Франкфурт, Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската централна банка Бундесбанк прогнозира, че инфлацията в страната ще остане над нивата от 2% в периода до 2024 г. - перспектива, която ще засили исканията за по-бързо прекратяване на паричните стимули в най-голямата европейска икономика, пише Bloomberg.

Президентът на банката Йенс Вайдман предупреди, че инфлационният натиск може да е още по-силен и че Европейската централна банка не трябва да игнорира тези рискове.

От Бундесбанк очакват потребителските цени в Германия да нараснат до средно ниво от 3,6% през 2022 г., преди да се забавят до 2,2% в следващите две години, показват данните, публикувани в петък. Прогнозите са по-високи спрямо предходните очаквания за 2,6% инфлация през 2021 г., 1,8% през 2022 г. и 1,7% през 2023 г.

Според финансовата институция инфлацията в страната отразява бързо растящите заплати, „благоприятстващата икономическа ситуация“ и разходите, свързани с преминаването към климатично неутрална икономика. По-високите цени, породени от проблемите с веригите на доставка и транспорта, са прехвърлени върху потребителите.

инфлация инфлация

“Рисковете за инфлацията са възходящи, едновременно за Германия и за еврозоната като цяло“, каза Вайдман.„Създателите на парични политики не трябва да игнорират тези рискове, трябва да сме бдителни“, предупреди гуверньорът на Бундесбанк.

Потребителите, бизнесът и политиците в Германия са на нокти, след като миналия месец инфлацията се ускори до 6%. Поради липсата на заместник на Вайдман, който напуска поста си в края на тази година, екипът около новоназначения финансов министър Кристиян Линднер опита да внесе успокоение, изтъквайки, че ценовата стабилност e топ задача в дневния ред.

Броят на новозаразените с коронавирус в Германия и въвеждането на ограничения с цел контролиране на разпространението на заразата ще доведат до влошаване на икономиката в сегашното тримесечие и в първите три месеца на 2022 г., смятат още от централната банка. Икономиката ще си възвърне „значителната инерция“ през пролетта след „частичен“ ръст в частното потребление. Проблемите с веригите на доставки се очаква да се разрешат до края на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още