IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк очаква инфлацията в Германия да достигне почти 6%

Германската инфлация вече удари 30-годишен връх от 4,6% през октомври

16:34 | 22.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германската инфлация може да се ускори още повече спрямо предишната прогноза този месец и да достигне ниво от почти 6%, заяви Германската централна банка в понеделник.

Около 1,5 пр. п. от този ръст ще отразява временното понижение на данък добавена стойност и много ниските цени на услугите, свързани с пътувания, през 2020 г., заяви банката в месечния си доклад от понеделник, цитиран от Bloomberg.

Германската инфлация вече удари 30-годишен връх от 4,6% през октомври, но това бе определено като прелюдия към дори по-бързо ускоряване през ноември. Следващите данни за показателя ще излязат другия понеделник – ден преди данните за ръста на потребителските цени в еврозоната.

По-бързото ускоряване, очаквано от Бундесбанк, вероятно ще засили фокуса на Европейската централна банка в Германия, където инфлацията е доста чувствителна тема. Сегашното забързване – отчасти свързано с повишаващите се цени на енергията, предизвика вниманието на обществото, като както Съветът на икономическите съветници, така и националният таблоид Bild предупредиха срещу ултрахлабавата парична политика.

Бундесбанк очаква инфлацията да се забави през следващите месеци. Елементът, свързан с пътуванията, „ще отпадне през декември, а ефектът от ДДС – през януари“.

Германската инфлация обаче все пак „може да остане доста над 3% за продължителен период от време“, се посочва в доклада. „За основния показател стойности от доста над 2% са възможни“.

Бундесбанк подчертава още, че ръстът в пазарните цени на природния газ „вероятно ще бъде прехвърлен на потребителите след края на годината“.

Председателят на Бундесбанк Йенс Вайдман вече изказа предупреждения в петък, заявявайки, че е възможно инфлацията в еврозоната да остане над целта от 2% в средносрочен план и да не се забави достатъчно бързо, както много от колегите му в ЕЦБ в момента предвиждат. Вайдман се оттегля като ръководител на традиционно предпочитащата по-стегната политика централна банка в края на годината. Наследникът му ще бъде избран от следващото правителство в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още