IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк приветства десетия си управител

Централната банка на Германия официално вече има нов ръководител, ценовата стабилност ще е на дневен ред

13:57 | 11.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йоахим Нагел.&nbsp;<em><em>Снимка: Martin Leissl/Bloomberg</em></em></p>

Йоахим Нагел. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Германската централна банка Бундесбанк официално вече има нов управител. На тържествена онлайн церемония във вторник предишният председател на финансовата институция Йенс Вайдман – един от най-дълго управлявалите банката – отстъпи своята позиция на Йоахим Нагел, който стана десетият ръководител на Бундесбанк.

Бундесбанк е защитникът на ценовата стабилност и е символ на икономическото възстановяване. Такова мнение изрази германският министър на финансите Кристиан Линднер по време на церемонията. Той заяви, че и в настоящата ситуация на овладяване на пандемията от коронавирус финансовата институция все още се възприема като защитник на стабилността.  „Ценовата стабилност е абсолютно условие, за да може да работи пазарната икономика и е най-добрият принос, който централните банкери могат да дадат, за да осигурят основа за устойчив растеж“, каза Линднер.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард също присъства на церемонията и приветства Нагел. „Бундесбанк остана вярна на политиката си за поддържане на ценова стабилност“, каза Лагард, обръщайки се към Нагел.

Вече бившият управител на Бундесбанк Йенс Вайдман посочи, че банките днес са по-издържливи спрямо времето преди финансовата криза. „Необходима е стабилна финансова система, само паричен съюз, който изпълнява ангажимента си за стабилност, може да бъде приет дългосрочно в Европа“, коментира Вайдман, като допълни, че именно паричната политика е изиграла важна стабилизираща роля. 

До момента Нагел бе топ изпълнителен директор на Банката за международни разплащания (BIS), като той има и дългогодишен опит в Бундесбанк. Позициите на Нагел по паричната политика обаче не са съвсем известни, тъй като по-голямата част от 17-годишната му кариера в Германската централна банка преминава в надзор на капиталовите пазари.

Смяната на Вайдман е едно от първите големи решения на избрания в началото на декември нов канцлер Олаф Шолц. Назначението се случва в напрегнат момент за Бундесбанк, тъй като централните банкери все повече се тревожат за ускорилата се до рекорден връх инфлация в еврозоната от 5% през декември според предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. Нивото е доста над официалната цел на ЕЦБ за 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още