IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Сегашната слабост не е причина за безпокойство

Централната банка на Германия продължава да подчертава негативния ефект от търговското напрежение в глобален план

20:04 | 23.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки настоящата слабост на икономиката германската централна банка (Бундесбанк) омаловажава опасенията за срив на германската икономика. Въпреки че е напълно възможно икономическите показатели да са намалели леко и през третото тримесечие, най-голямата икономика в Европа не е в рецесия, пише централната банка в месечния си доклад за септември, публикуван в понеделник.

Икономистите говорят за „техническа рецесия", ако брутният вътрешен продукт (БВП) се свие в две последователни тримесечия. През второто тримесечие на 2019 г. икономическото производство е спаднало с 0,1 процента в сравнение с предходното тримесечие. В началото на годината имаше плюс от 0,4%.

Според доклада на Бундесбанк обаче, това "все още не е повод за безпокойство".

„Подобна ситуация не означава непременно край на периода на икономическа експанзия, тъй като в този случай свиването на активност е ограничено до голяма степен само в промишлеността. Освен това, от днешната гледна точка, се очаква само лек спад на БВП като цяло", посочва централната банка, определяйки текущото икономическо развитие като „циклично връщане към нормалност“ и връщане леко назад от „прегряването" на водещата европейска икономика.

Данните за производството на автомобили показват солиден отскок през август, пазарът на труда е силен, строителният сектор "продължава да процъфтява", а потребителите са оптимистично настроени, отбелязва актуализираният доклад на Бундесбанк.

От друга страна обаче централната банка продължава да подчертава негативния ефект от търговското напрежение в глобален план. "С оглед на значителните рискове в низходяща посока на международната среда остава под въпрос, дали индустриалният сектор ще се възстанови преди неговата слабост да се разпространи в други икономически сектори“, се предупреждава в доклада на Бундесбанк.

Последният доклад на Бундесбанк е факт непосредствено след днешното слабо PMI бизнес проучване за септември, което не само предполага, че Германия вече се намира в рецесия, но и сигнализира, че цялата еврозона се доближава към такъв негативен икономически сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още