IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на ЕС и еврозоната леко забавя растежа през последното тримесечие на 2017 г.

За годината обаче и двата региона записват сериозно разширяване на икономиката

13:01 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Европейския съюз се е разраснала с 0,6% през четвъртото тримесечие на 2017 г. на тримесечна база, сочат сезонно коригираните данни на Евростат. Цифрите показват, че икономиката на ЕС леко забавя растежа си спрямо третото тримесечие на годината, за което последните данни на европейската статистическа агенция сочат ръст от 0,7%.

На годишна база брутният вътрешен продукт на ЕС се разширява с 2,6% през последните три месеца на годината. В сравнение с предишната година икономиката забавя леко темпа си на растеж спрямо предишното тримесечие, когато ръстът на годишна база бе от 2,7%.

За цялата 2017 г. БВП се е увеличил с 2,4% в целия Европейски съюз. За сравнение, икономиката се разшири с 2,0% през предишната година, което сочи ускоряване.

Ситуацията по отношение на еврозоната е доста близка. Икономиката там също се е разраснала с 0,6% на тримесечна, но с 2,7% на годишна база. През предишните три месеца ръстът бе от 0,7% в сравнение с второто тримесечие на годината и от 2,7% спрямо третото тримесечие на 2016 г.

Годишното увеличение на БВП за зоната с единна валута е малко по-ниско от това за целия ЕС – от 2,3% за 2017 г. Това сочи рязко нарастване спрямо предишната година, когато икономиката се разшири с 1,8%.

Сред страните членки на ЕС най-голям ръст на БВП през последното тримесечие на миналата година на тримесечна база отчита Естония (2,2%), следвана от Словения (2,0%) и Литва (1,4%). Забележителното е, че всички страни членки бележат растеж, макар че най-слаб той е в Гърция и Хърватска (по 0,1%) и Италия и Латвия (по 0,3%).

На годишна база Румъния е на първо място, като икономиката ѝ се е разширила със силните 7,0% за периода октомври-декември. Веднага след нея са Словения с ръст от 6,2% и Естония с 5,3%. Най-слабо се представят Дания с растеж от 1,2% и Великобритания с 1,4%. Гърция е дръпнала по-напред с 1,9%.

За България данните сочат растеж от 0,7% на тримесечна база и 3,5% на годишна база, което отговаря на оценките на Националния статистически институт, публикувани днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още